Meny

Norsk industri opplever nytt fall i ordrereservene

Ordretilgangen innen bygging av skip og oljeplattformer har økt med 3,5 prosent i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge SSB. Bildet er fra boredekket på en oljeplattform i den sørlige delen av Oseberg-feltet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Ordretilgangen innen bygging av skip og oljeplattformer har økt med 3,5 prosent i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge SSB. Bildet er fra boredekket på en oljeplattform i den sørlige delen av Oseberg-feltet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Antall oppdrag til norsk industribedrifter falt med 9 prosent i andre kvartal i år, ifølge SSB. Ordrereservene har ikke vært så lave som de er nå på nær sju år.

Nedgangen i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor skyldes i hovedsak et ordrereserve-fall på 26 prosent innenfor maskinindustrien, viser tall fra SSB.

Også metallvareindustrien og maskinreparasjon og -installasjon hadde færre oppdrag i andre kvartal 2017 enn i samme kvartal 2016.

Ikke siden 3. kvartal i år 2010 hadde norsk industri et lavere nivå på ordrereservene, som er verdien av bedrifters pågående og planlagte ordre, målt ved slutten av et kvartal.

Ordrene fordeles på innenlands- og eksportmarked.

Samtidig økte ordretilgangen med 5,7 prosent i samme periode. Det skyldes at maskinindustrien har sikret seg nye avtaler den siste tiden, i likhet med at oppdragene for bygging av skip og oljeplattformer har gått opp.

Privatøkonomi
Populært