Solberg glad for lysere tider i oljefylkene

Pilene peker oppover igjen i oljefylkene. Både jobber og optimisme er på vei tilbake, og ifølge Erna Solberg vise det at regjeringens tiltak har virket. Mandag besøkte statsministeren Stavanger surfeklubb på friluftslivshuset på Orre.
Pilene peker oppover igjen i oljefylkene. Både jobber og optimisme er på vei tilbake, og ifølge Erna Solberg vise det at regjeringens tiltak har virket. Mandag besøkte statsministeren Stavanger surfeklubb på friluftslivshuset på Orre. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) gleder seg over stadig færre oljeledige på Vestlandet, men hun kan ikke love at regionen nå er fullt og helt over kneika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i oljebransjen har rammet mange familier i Rogaland hardt de siste årene. Mandag fikk statsministeren komme hjem på lunsj til en av dem. For Gunvald Gundersen og familien på Randaberg utenfor Stavanger ble tilværelsen snudd på hodet da han før jul 2016 mistet jobben etter 17 år i oljebransjen. Solberg besøkte familien også for et og et halvt år siden, da alt så som mørkest ut. I dag kunne Gundersen invitere til lunsj i familiens splitter nye hus og fortelle om lysere tider med ny, fast jobb i eventbransjen.

Statsministeren gledet seg over de gode nyhetene for trebarnsfaren og hans familie.

– Dette viser at det kan gå bra, og at den erfaringen som man har med seg fra oljebransjen, kan brukes på helt andre områder og i helt nye type jobber, sa Solberg.

Ledigheten synker

Ferske arbeidsledighetstall fra SSB viser også at ledigheten nå er på vei nedover med henholdsvis 4,3 prosent på landsbasis og 4,7 prosent ledige i Rogaland. Til sammenligning var ledigheten i juli i fjor på henholdsvis 5 prosent og 5,2 prosent i juli.

– Bunnen er nådd nå, og alle piler peker oppover igjen. Det viser at regjeringens tiltak har virket, mener Solberg.

Hun understreker samtidig at utfordringene ikke er over for folk i de tradisjonelle oljefylkene.

– Vi vet at det vil gå opp og ned i oljebransjen også i årene fremover. Det er kontrakter som går ut, og vi trenger mer stabil tilførsel av nye prosjekter innen oljeindustrien. Ifølge tall fra Norsk olje og gass i 2016 var det ventet at ytterligere 12.000 jobber i olje- og gassindustrien kom til å forsvinne i 2016 og 2017 i tillegg til de 38.000 som på det tidspunktet allerede var blitt borte.

Solberg oppfordrer folk på Vestlandet til å være innstilt på fortsatt omstilling og for å sørge for påfyll av kompetanse fremover.

– Ingen skal gå ut på dato

Under vestlandsturneen mandag lovet Høyre-lederen å gjennomføre en ny, stor kompetansereform dersom hun får fortsette i regjering etter valget.

– Høyre ønsker et samfunn der alle som trenger det, skal få en ny sjanse. Derfor legger vi nå fram en plan for kompetansepolitikk i neste periode. Da må vi sikre at kompetansen til hver enkelt av oss holder tritt med utviklingen av ny teknologi, automatisering og digitalisering. Ingen skal oppleve at de går ut på dato, sier Høyre-lederen til NTB.

Hun peker på tall som viser at om lag 400.000 nordmenn mangler grunnleggende ferdigheter i lesing. Enda flere mangler grunnleggende ferdigheter i tallforståelse, og hele 800.000 mangler grunnleggende IKT-ferdigheter.

Kompetansereformen har fått navnet «læringsløftet» og inneholder ti konkrete punkter. Ett av hovedgrepene er at alle som står utenfor arbeidslivet, skal få rett til kartlegging av sine grunnleggende ferdigheter. Et annet er en ny og utvidet belønningsordning for bedrifter som vil investere i de ansatte og dessuten mer støtte til opplæring i grunnleggende ferdigheter.

Høyre har foreløpig ikke tallfestet hvor mye reformen vil koste.

Tøff beskjed

Gunvald Gundersen sier det var et hardt slag å miste jobben.

– Den følelsen at de ikke har behov for deg lenger, den er ganske tøff å få, konstaterer han overfor NTB.

Nå stortrives han i ny jobb i eventbransjen, men han har fremdeles flere kollegaer som ikke er tilbake i jobb. Solberg sier regjeringen vil satse mer på å følge opp langtidsledige fremover, og peker på økte bevilgninger til dette i revidert nasjonalbudsjett.

– Det er mange her som fremdeles har det tungt, men din historie viser at man ikke må gi opp håpet, sa hun til Gundersen.

Høyre-lederen startet sin fire dager lange vestlandsturné lørdag i Bergen og skal innom rundt 15 kommuner i Hordaland, Rogaland og Vest-Agder for hun avslutter velgersankingen i Dyreparken i Kristiansand tirsdag.

Personvernpolicy