Lytter til gründerdrømmen

FANCY INNREDNING: Harald Næs har fått Snøhætta til å designe butikken interiør, og satser på et sortiment utenom det vanlige. De ansatte er headhuntede audiogafer fra hele landet.
FANCY INNREDNING: Harald Næs har fått Snøhætta til å designe butikken interiør, og satser på et sortiment utenom det vanlige. De ansatte er headhuntede audiogafer fra hele landet. Foto: Eivind Yggeseth

Harald Næs mistet jobben, samboeren og hørselen. Nå gir han full gass med Norges første hørselskjede i sitt slag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens optikerbransjen omsetter for milliarder i synsundersøkelser, motebriller, linser, er hørselsskaddes eneste alternativ Nav. Hørsel er i dag monopolisert av det offentlige, med sterke interesseorganisasjoner i ryggen som vil fortsette dagens praksis. Men Harald Næs ønsker å kopiere optikernes suksess med Norges første private butikkonsept for ører. Målet er ti butikker og en omsetning på 50 millioner innen fem år.

– Vi skal være en butikk for hørsel slik optikeren er for synet. Den pitchen brukte vi halvannet år på å klekke ut, sier Harald Næs.

Det er gått to år siden Harald Næs fra Oslo valgte å satse på gründerlivet, om enn noe ufrivillig.

Han var frisk, godt trent og på toppen av karrierestigen. Fra utsiden virket alt å være som det skulle. Men bak fasaden skjulte Næs et voksende problem. Til daglig jobbet han med forbedring av systemprosesser innen finans i Sparebank 1-gruppen, men et smell i øret gjorde hørselen akutt dårligere og preget ham stadig mer i hverdagen. Over tid førte komplikasjonene til at Næs mistet hørselen, ikke lenge etter - jobben, og som følge av frustrasjonen dette medførte tok samboerskapet også slutt.

– Den ene dagen har du knapt tid til å spise lunsj. Dagen etter pakker du sakene og går. Det ble litt av en overgang fordi du sitter der og vet ikke helt hva du skal ta deg til. Jeg måtte begynne helt fra scratch, sier han.

Hørselsproblemene hadde han holdt for seg selv. Ingen på jobb visste noe om det før lenge etter han hadde ryddet pulten. Næs var direkte flau over hemningene hørselstapet medførte.

– Det er mye stigma forbundet med å høre dårlig, og det er kleint å ta på seg høreapparat. Selv om det ikke er veldig synlig, påvirker dårlig hørsel deg på veldig mange måter. Du henger ikke helt med lenger og følelsen av å gå med høreappparat senker selvfølelsen, desverre, sier han.

Les også: Skagen-gründer tjente 270 millioner

- Er du desperat, fungerer det ikke

I byråkratiet møtte han en uendelig kø mellom Nav og konsultasjoner på øre-nese-hals-avdelinger. Etter ni måneder fikk han nok av ventingen og usikkerheten, og fikk til slutt hjelp av en privat audiograf. I det små begynte ideen som skulle bli til Hør å ta form. Han fikk med seg kompisen Robert Jager på laget, satset sparepengene sine og brukte det lokale biblioteket som kontor.

BYGGER FRA SCRATCH: Etter en smell i øret sto Harald Næs uten hørsel, jobb og samboer. Nå vil han lansere butikkjede for hørsel og omsette for 50 millioner innen fem år. Foto: Eivind Yggeseth
BYGGER FRA SCRATCH: Etter en smell i øret sto Harald Næs uten hørsel, jobb og samboer. Nå vil han lansere butikkjede for hørsel og omsette for 50 millioner innen fem år. Foto: Eivind Yggeseth

– Han var tidligere salgssjef og kan markedsføring. Sammen har vi kombinerte ulike erfaringer og kompetanse for å komme dit vi er i dag, sier Næs.

Etter to år, ny kapital på 7,5 millioner og hundrevis av stengte dører, åpner de nå sin egen butikk.

– Revisorer er jo egentlig ikke typene som blir gründere, sier Næs selvironisk.

– I dag tar det alt for lang tid for en person med dårlig hørsel å få god oppfølging. Tilbudet er veldig bra, men ofte får folk hjelp alt for sent. Vi mener det er et stort potensial i et privat tilbud.

Basert på egne erfaringer ønsker han å snu på hele måten vi tenker på dårlig hørsel for å komme stigmaet til livs.

Det skal han gjøre ved å endre hørselsrammede, fra pasienter på sykehus, kø og sykdomsforløp,
til kunder i butikk. Med spesialprodukter som høreapparat, ‹‹hearables››, gode lydprodukter og hørselvern til barn, åpnet han sin første butikk på Byporten i juni.

– Optikerne gjorde dette for 50 år siden. Briller var noe du fikk av legen, men sakte ble det gjort om til et sted hvor du kjøper briller som hvilken som helst vare. Vi ønsker å være en butikk du besøker som kunde, ikke pasient, samtidig med at vi har audiografenes ekspertise i butikken.

Les også: Er du gründer og trenger penger?

Norsk dronesuksess får kjempeordre

Med seg på laget har han fått arkitektfirmaet Snøhetta, som har tegnet alt av butikkinnredning, samtidig som han jobber med å headhunte audiografer fra hele landet. Det vanskeligste var i imidlertid å finne investorer.

Allerede i en tidlig fase samlet de inn 3,5 millioner kroner i finansiering fra venner, Innovasjon Norge, familie og småsparere. Men gründeren jaktet 5 millioner til. Etter utallige telefoner, banking på dører og og hundrevis av nei, fikk de til slutt napp hos et svensk selskap.

– Det var utrolig vanskelig å konkurrere mot et boligmarked som ga 24 prosent avkastning, men til slutt fikk vi de fem millionene vi trengte. Nå har vi til jul å bevise at vi er verdt det. Det kan jo gå helt på trynet, men jeg tror vi skal klare det ganske bra.

Han tror markedet definitivt er der. Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund vil det være 1 million med hørselsutfordringer i Norge i 2020. På verdensbasis er det snakk om de samme prosentene, mellom 15-20 prosent av befolkningen.

Næs tror at dersom de får det til i Norge er det ingenting i veien for å se ut av landet. Men først må det norske markedet overbevises.

– Vi satser på å omsette for drøyt 2,5 millioner i 2017. Men vi trenger mer penger dersom vi skal gjennomføre ambisjonene våre.

Konkurransen ligger først og fremst delt mellom det offentlige, som tilbyr høreapparater gratis eller med egenandel, og elektronikk-kjedene som selger mange av de samme lydproduktene til en lavere pris.

Han tror dagens lange køer og mangelen på tilgjengelighet likevel gjør det mulig.

– Noe av det viktigste er tilgjengelighet. Her har vi åpent 65 timer i uken og døgnåpen nettbutikk, hør.no. Vi kan ikke konkurrere på pris med elektronikkjedene, men vi har et annet sortiment og fagfolk som kan gi god oppfølging, sier han.

– Vi håper å avlaste noe av helsekøene på øre-nese-hals, og folkeliggjøre hørselsproblemer. Samtidig handler det mest om å forebygge, ikke bare reparere ødelagt hørsel. Festivalsesongen er i gang, og det er viktig å få folk til å bry seg og ta vare på hørselen.

Han tror også det vil være noen som reagerer på et privat tilbud og at det vil komme motvind fra eksperter som vil beholde dagens statlige monopol.

– Vi har jo ikke funnet opp kruttet, og det har vært gjort forsøk på private tilbud før. Men vi er de eneste i Norge og trolig i verden som gjør denne modellen med en kombinasjon av gode lydprodukter og kliniske høreapparater. Jeg har tro på å bygge bro mellom fagene lyd og hørsel.

Les også : En av fem vil slutte i jobben for å bli gründer

Saken ble først publisert på Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit
Siste nytt
13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit
Populært