Norsk milliardær møtte Scaramucci: – Opptatt av å kommentere andres feil

FIKK GAVE: – Han ga meg til og med en bok han hadde skrevet, som han dediserte (jeg må finne frem denne nå), som jeg tok som tegn på at den neppe var en bestselger,sier Ferd-eier Johan H. Andresen.
FIKK GAVE: – Han ga meg til og med en bok han hadde skrevet, som han dediserte (jeg må finne frem denne nå), som jeg tok som tegn på at den neppe var en bestselger,sier Ferd-eier Johan H. Andresen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Industrimannen Johan H. Andresen ble ikke imponert av Donald Trumps kommunikasjonssjef da han møtte ham i en eksklusiv middag i Sveits. – Han hadde et nokså stort selvhevdelsesbehov, som stod i litt smågrell kontrast til hans selvinnsikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sier Ferd-sjefen til ABC Nyheter, etter selv å ha avslørt at han møtte den skandaliserte Anthony Scaramucci i en litt ironisk melding på Twitter:

Før vi forteller mer om møtet. Dette er saken som fikk sosiale medier til å koke:

Den tidligere Wall Street-toppen Anthony Scaramucci er i hardt vær etter i svært sjikanøse vendinger ha omtalt høytstående medarbeidere i Det hvite hus i en samtale med magasinet The New Yorkers Ryan Lizza.

– Reince er en jævla paranoid schizofren, en paranoiker, sa Scaramucci om stabssjef Reince Priebusi – den mektigste i Det hvite hus etter presidenten.

Og om Steve Bannon, Trumps sjefstrateg:

– Jeg er ikke Steve Bannon, jeg prøver ikke å suge min egen p***, sa kommunikasjonssjefen.

Foranledningen til samtalen var en Twitter-melding der Lizza fortalte at Scaramucci spiste middag med presidentparet, Fox News-stjernen Sean Hannity og en av TV-kanalens tidlligere sjefer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Truet med å sparke alle

Etterpå ble Lizza ringt opp av en rasende kommunikasjonssjef, som krevde å få vite hvem som var hans kilde. Hvis ikke skulle han sparke hele kommunikasjonsstaben i Det hvite hus.

Lizza nektet, og samtalen utviklet seg til å bli fullstendig bisarr, der Scaramucci endte med å skjelle ut medarbeiderne i Det hvite hus i svært grove vendinger.

Han hevdet Priebus måtte stå bak lekkasjen. Det er kjent at de to har et særdeles kjølig forhold, fordi stabssjefen har blokkert Scaramucci fra å bli ansatt. For seks måneder siden solgte Wall Street-forvalteren selskaper for nettopp å innta en rolle tett på presidenten, som nærmest forguder ham, og kaller ham «little me».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Scaramucci slettet da han tiltrådte alle de negative Twitter-meldingene han har lagt ut om presidenten. Her er de:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lizzy gjengir samtalen i sin helhet i sin spalte i The New Yorker, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Sosiale medier har kokt om forholdene i «Det hvite galehus».

Johan Andresen var altså blant dem.

– Hadde et nokså stort selvhevdelsesbehov

Til ABC Nyheter forteller han om sitt møte med den daværende forvalteren, som han ironisk nok møtte i en middag – anledningen som fikk Scaramucci til å klikke så totalt.

– Jeg husker ikke hvilket år jeg traff Scaramucci i Davos under World Economic Forum, men det var trolig rundt 2010, sier Ferd-sjefen, og utdyper:

– Jeg satt ved siden av ham kun en kveld, og jeg skal derfor være forsiktig med å mene noe innsiktsfullt om ham. Men inntrykket var at han var en av mange skråsikre forvaltere, uten særlig avkastning å vise til. Og at han hadde et nokså stort selvhevdelsesbehov, som stod i litt smågrell kontrast til hans selvinnsikt, gitt at det tross alt var hva vi kunne lære av egne og andres feil, som var tema for denne middagen, sier Johan H. Andresen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

World Economic Forum (WEF) er en stiftelse som årlig samler 2000 av verdens rikeste og mektigste til et toppmøte i de sveitsiske alper, vanligvis Davos. Industrimannen Andresen har vært fast gjest. Før han for et par år siden overførte aksjemajoriteten i industri- og finanskonsernet til døtrene, var han blant Norges mest formuende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om middagen sier han:

Gordon Gekko

– Antallet deltagere på denne middagen var helt eksepsjonelt lavt, for WEF å være, bare 12-14 stykker, og alle var der for å dele tabber og for å lære av andres tabber. Min hukommelse kan svikte meg, men jeg synes å huske at Scaramucci var langt mer opptatt av å kommentere andres feil enn å dele sine egne.

Den daværende Wall Street-forvalteren, som er i Trumps innerste krets, hadde med en gave til den norske milliardæren - kjent for sin filantropiske virksomhet, blant annet gjennom Ferd Sosiale Entrepenører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ga meg til og med en bok han hadde skrevet, som han dediserte (jeg må finne frem denne nå), som jeg tok som tegn på at den neppe var en bestselger. Det kan ha vært «Goodbye Gordon Gekko – How to find your fortune without losing your soul», sier Andresen, og legger til:

– Ironien i siste del av denne tittelen blir jo litt grusom nå som han har slettet sine tidligere tweets som var svært kritiske til hans nye sjef …

Ferd-sjefen har heller ikke så mye til overs for Scaramuccis sjef:

– Når det gjelder Donald Trump, så er alle ord brukt opp. Men vi er våkne nå, sier Johan H. Andresen.

En som ikke synes det er noe poeng å dramatisere Scaramuccis ordbruk, er presidentens sønn, Donald Trump jr., blant annet kjent for å møte opp i møter med russiske advokater i den tro at de har drittpakker om Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ikke sjokkert over Scaramuccis ordbruk, men av mediene:

Skal man tro tidligere New York-ordfører og Trump-venn Rudolph W. Giuliani har det åpenbare årsaker. Om Scaramucci sier han til The New York Times:

– Han er en fullbåren newyorker som meg. Hva dere ser i Scaramucci nå, er presidentens stil.

PS! Gordeon Gekko ble på 1980-tallet symbolet på jappetidens griskhet i filmen «Wall Street» med Charlie Sheen og Michael Douglas (Gekko). Et legendarisk sitat fra filmen er Gekkos mantra «greed is good» (griskhet er bra).

Aktuelt: Rekord for Trumps «fake news»-avis

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår