Meny

Kjos har tapt 1,5 milliarder på et drøyt år

Bjørn Kjos har tapt 1,5 milliarder kroner på Norwegian-aksjens fall. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegian-aksjens nedtur har gått hardt utover selskapets største eier: konsernsjef Bjørn Kjos.

I 2017 er Norwegian-aksjen ned nesten 40 prosent, og fra toppen i april 2016 er aksjen ned 53 prosent, skriver Finansavisen.

– Aksjekursen går opp og ned. Jeg ser imidlertid ikke på den fra dag til dag, men heller over tid, sa Kjos til Finansavisen tidligere i juli.

Kjos sitter på i overkant av 7,4 millioner aksjer i Norwegian gjennom investeringsselskapet HBK Invest, hvor han eier 84 prosent. Kursfallet til Norwegian betyr et tap på 900 millioner kroner siden nyttår, og 1,5 milliarder siden april 2016. Verdien på Kjos' Norwegian-aksjer er nå 1,3 milliarder kroner.

Les også: Innleie har kostet Norwegian 1,2 milliarder på få år

Nye problemer for Norwegian

– Vil fortsette å falle

Analytiker i den britiske storbanken HSBC, Andrew Lobbenberg, tror aksjen vil fortsette å falle.

Norwegian-eier Bjørn Kjos er i hardt vær Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Andre kvartal viste at kostnadsnivået i Norwegian er fullstendig ute av kontroll. Selskapet har bestilt flere nye fly enn de trenger, etter vår oppfatning, og de har en rekke finansielle utfordringer. Vi tror derfor at aksjekursen vil fortsette å svekke seg de kommende månedene, sier Lobbenberg til Finansavisen.

Analysesjef i Norne Securities, Karl-Johan Molnes, tror høsten blir bedre enn ventet.

– Det er enorme sesongvariasjoner i aksjen, og tredje kvartal blir som regel bedre enn ventet. Vi tror derfor det er en stor oppside i aksjen nå, sier han.

Spår god høst

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities var tidligere i sommer skeptisk til Norwegian-aksjen og hadde salgsanbefaling. Nå har han imidlertid snudd.

– Det er enorme sesongvariasjoner i aksjen og tredje kvartal blir som regel bedre enn ventet. Vi tror derfor det er en stor oppside i aksjen nå, sier Molnes.

Molnes påpeker at juli og august er de to beste månedene for Norwegian og at selskapet har leid inn ekstra fly for å dekke etterspørselen. I tillegg tror han september og oktober blir bedre enn ventet.

– Den dårlige nyheten er imidlertid at tallene for andre kvartal var så dårlige at Norwegian har begynt å miste de trofaste norske investorene og analytikerne som alltid har trodd på det ledelsen sier, hevder Molnes, og legger til:

– Aksjen tåler ikke flere store negative nyheter når den vaker rett over det tekniske støttenivået på 170 kroner per aksje. Vi tror derimot på gode nyheter fremover og at aksjen derfor vil stige, forteller han.

Les også: Norwegian-passasjerer tilbake i Norge

Norwegian: – Et grunnleggende problem med for få piloter

Populært