Meny

Omsetningen i industrien økte

Industriomsetningen og -produksjonen økte det siste året, blant annet som følge av vekst innen oljeraffinering. Her et foto av Statoils oljeraffineri på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsetningen norsk industri har økt med 2,6 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. For industriproduksjonen er oppgangen svak.

De sesongjusterte tallene fra SSB for månedene februar til april viser at det særlig er oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som trekker omsetningen opp sammenlignet med samme tremånedersperiode i fjor. Her var økningen på hele 13 prosent. Også metallindustrien og maskingreparasjon og installasjon bidro til oppgangen.

Noen industriområder gikk imidlertid langt tyngre. Bygging av skip og oljeplattformer samt dataindustri og elektrisk utstyrsindustri hadde et omsetningsfall på henholdsvis 4,4 og 2,8 prosent.

Fra mars til april var det en omsetningsvekst på 1,3 prosent.

Les også:  Bjurstrøm vil ha bedre kjønnsrapportering

Arbeidsmarkedet ikke friskmeldt

– Det er bra at industriomsetningen utvikler seg slik. Samtidig er det for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet. Fortsatt står mange utenfor arbeidslivet og langtidsledigheten ser ut til å vare lengre, fastslår leder Arnfinn Korsmo i YS-forbundet Negotia.

Negotia-lederen mener sprikene i ledighetsrapporteringen fra SSB og Arbeids- og velferdsetaten NAV viser at ledigheten fortsatt er bekymringsfull.

– Vi ser fortsatt et rekordhøyt antall medlemmer som er arbeidsledige. Vi ser også tegn til at det tar lengre tid før de som er blitt ledige, kommer tilbake i jobb. Dette gjenspeiler seg blant annet i rekordmange på kontingentfritak, sier Korsmo.

Fiskeforedling

Når det gjelder industriproduksjonen var det en økning på 0,5 prosent, men ser man kun fra måned til måned økte produksjonen med 1,6 prosent fra mars til april.

Produksjonsøkningen det siste året skyldes først og fremst en vekst i foredling og konservering av fisk. Også innen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri og i bygging av skip og oljeplattformer var det økning.

På den annen side bidro oljerelaterte næringer som maskin- og dataindustri og elektrisk utstyrsindustri til å dempe oppgangen i den samlede industriproduksjonen. Produksjonen i petroleumsrettet leverandørindustri falt med 1,4 prosent.

Les også:  Finanstilsynet: Norske banker sårbare for sjokk

Privatøkonomi
Populært