Elsykkelsalg eksploderer

Elsyklene suser fram på salgsstatistikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Elsyklene suser fram på salgsstatistikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Sportsbransjeforening varsler dobling av elsykkelsalget for femte år på rad. Regjeringen setter av minst 11,7 milliarder på å tilrettelegge for syklister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor ble det solgt cirka 40.000. I år kan vi få et salg på 80.000, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening om elsykkelsalget til Dagsavisen. Til sammenligning ble det solgt rundt 2.000 elsykler for fem år siden.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i årets tre første måneder ble importert over 12.000 elsykler og at importen ble mer enn doblet fra februar til mars.

Les også: – Sykling slår gåing når du skal komme deg i form

Regjeringen følger opp den økende interessen med en satsing på programområder knyttet til sykling og ekspressykkelveier som beregnes til 11,7 milliarder kroner, ifølge Nasjonal transportplan 2018–2019. I inneværende periode er det satt av 6,9 milliarder til de samme postene.

Dessuten er det lagt inn planer for å tilrettelegge for sykkeltrafikk langs nye veiprosjekter og belønningsordninger knyttet til sykling i landets ni største byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig framgår det at tilskudd til gang- og sykkelveier i mindre byer og tettsteder reduseres fra 123 millioner kroner i år til 100 millioner per år i perioden 2018 til og med 2023, et kutt på nær 19 prosent.

Forsker Aslak Fyhri ved Transportøkonomisk institutt har tallfestet at Norge må opp i 40.000 solgte elsykler årlig før elsykkelbruk får effekt på klimautslippene.

Les også: Nå kan disse bli regnet som en sykkel