– De har drukket tresprit, er fartsblinde og helt tullete

<p>OLJEEVENTYR: Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad har ingen tro på at oljeeventyret snart er over. Foto: Hegnar TV / Hegnar.no</p>
OLJEEVENTYR: Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad har ingen tro på at oljeeventyret snart er over. Foto: Hegnar TV / Hegnar.no

– Den kan bli mindre og vil bli mindre. Men at oljealderen tar slutt? Nei, sier oljeservicegründer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad, som eier IKM Gruppen, var gjest i HegnarTV sist uke. Da kunne han langt på vei friskmelde norske oljeindustri.

– Oljeservicemarkedet, som jeg representerer, svingte opp i mars og det fortsatte opp i april. Og det er ikke tvil om at det er en bedre situasjon i vår bransje nå, enn det har vært de siste tre årene, sier Kyllingstad til HegnarTV.

IKM Gruppen har merket oljeprisnedgangen på regnskapene. 2015 ble konsernets første år med underskudd siden 2000.

Les også: Oljemilliardær: - Rent økonomisk skulle jeg solgt i 2007

Også 2016 ble et tøft år, men det betyr ikke at Kyllingstad har mistet troen på norsk oljebransje.

– Hva tenker du når du hører oljeskeptikerne spå at oljealderen om får år er omme?

– De har drukket tresprit. De er fartsblinde og helt tullete. De 80 plattformene i Norge – når de er betalt, så har de en løftekost per fat olje på 6 dollar i snitt. Ta Johan Sverdrup som bygges ut - og den er plassert, hvis oljeprisen er 9 dollar, så tjener du 3 dollar per fat, forklarer Kyllingstad, og legger til:

– Oljealderen tar ikke slutt. Den kan bli mindre og vil bli mindre. Jeg tror mange av oss i vår bransje er bekymret for miljø, temperaturøkninger og følgende av den etc. Alle er bekymret for det – eller det vil si, ikke alle. Det er tull, men veldig mange av oss er det.

– Men at oljealderen i Norge tar slutt? Nei. Jeg anbefaler mine barn og tenke på olje som et alternativ når det gjelder jobb, sier Kyllingstad.

Les også: - Rent økonomisk skulle jeg solgt i 2007

IKM Gruppen sysselsetter i dag ca. 2.450 ansatte og har en budsjettert omsetning for 2017 på 3,5 milliarder kroner.

– Vi har en forretningsmodell som går på subsea og subsea-tjenester, det vil si det som skjer nede på havbunnen. Der du får mindre felt, der du rett og slett bygger ut og får mer olje ut av eksisterende infrastruktur. I form av at det er mindre oljelommer som ligger på siden av de store, og man kobler opp til plattform. Også har vi prioritert veldig mye på vedlikeholdssiden, sier Kyllingstad, og fortsetter;

– Det er som sagt over 80 plattformer på norsk sokkel - og de skal vedlikeholdes. Rusten kommer hvert år, så det er en del ting som følger med det. Men det er de to hovedområdene vi går for, sier Kyllingstad.

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no

Les også:

Myrseths seks favoritter - doblingskandidat rett opp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden