Kina vil bruke milliarder på å gjenopplive Silkeveien

Kinas president Xi Jinping tar en skål idet banketten for konferansedeltakerne begynner i Folkets store sal i Beijing. Foto: Damir Sagolj / AP / NTB scanpix
Kinas president Xi Jinping tar en skål idet banketten for konferansedeltakerne begynner i Folkets store sal i Beijing. Foto: Damir Sagolj / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina vil bruke milliarder på transport og infrastruktur for å skape en ny «silkevei» som skal fremme handel mellom Asia og Europa. Men EU er skeptisk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina hadde søndag invitert til en todagers internasjonal konferanse i Beijing i forbindelse med den ambisiøse planen kalt Ett belte – én vei.

Blant deltakerne er Kinas president Xi Jinping, som lovet å bruke hundrevis av milliarder på det han kalte «århundrets prosjekt». Men for å få tilgang til pengene, må land slutte seg til prosjektet.

Russlands president Vladimir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, FNs generalsekretær António Guterres var blant lederne som deltar på møtet, mens Europa stort sett har sendt ministre og statssekretærer.

EU krever garantier

Søndag varslet Tyskland at EU-landene vil kreve garantier fra Kina både når det gjelder frihandel, miljøvern og arbeidsmiljø før de vil signere en felles erklæring når konferansen avsluttes mandag.

– Så langt er kravene ikke innfridd. Derfor sier vi for øyeblikket at hvis dette ikke skjer, så kan vi ikke signere. Men møtet avsluttes i morgen, så vi får se hva som skjer, sier Tysklands økonomiminister Brigitte Zypries.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland vil blant annet at tyske selskaper skal få den samme tilgangen til kinesiske markeder som kinesiske har til de tyske.

Les også: Norge og EU enige om ny avtale om handel med landbruksvarer

Indisk boikott

Xi lanserte initiativet i 2013, og meningen er at prosjektet skal binde Kina tettere sammen med land i Sentral-Asia, Sørøst-Asia, Europa, Midtøsten og Afrika.

Over hundre land deltar på den to dager lange konferansen, men ikke India, som valgte å boikotte møtet. Årsaken er at Kina planlegger å bygge en kinesisk-pakistansk korridor gjennom den omstridte regionen Kashmir, som er delt mellom Pakistan og India.

Les også: Brende hyller Kinas holdning til handel og klima