Stemmer:

Norsk næringsliv må ikke nærme seg det russiske markedet

President Vladimir Putin har tidligere sagt at det ikke er noe som heter tidligere KGB, ifølge skribenten.
President Vladimir Putin har tidligere sagt at det ikke er noe som heter tidligere KGB, ifølge skribenten. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Hvis sanksjonene koster russerne for mye, kan de enkelt løse problemet ved å overholde folkeretten slik at sanksjonene kan løftes, skriver Hallvar Hyldbakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Hallvar Hyldbakk
Jurist med interesse for sikkerhetspolitikk og Russland

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Alexander Petrov skriver 5. Mai om samarbeid mellom norsk og russisk næringsliv etter møtet mellom utenriksministrene Brende og Lavrov, og forsøker å friste norske bedrifter med muligheter i store oljeprosjekter. Russland er underlagt internasjonale handelssanksjoner, og Petrov reflekterer over mulighetene for samarbeid på tross av sanksjonene. Et tettere økonomisk samarbeid er ikke i Norges nasjonale interesse, og norsk næringsliv må lojalt støtte opp om sanksjonenes formål.

Les Petrovs innlegg: Oljebransjen og diplomatiets tornefulle vei til Russland

Etter Sovjetunionens kollaps og den påfølgende privatiseringen av statlige virksomheter, lyktes enkelte driftige borgere i å sikre seg enorme verdier. Disse korrupte oligarkene samarbeidet med russisk mafia, som etter kollapsen var blitt forsterket av en mengde tidligere KGB-operatører. Jeltsins oligarker fikk stort spillerom og ble sammen med mafiaen en betydelig maktfaktor i Russland. Da Putin kom til makten i 1999, var det i realiteten sikkerhetspolitiet FSB (tidligere KGB) som tok over den russiske staten . Så mye som 78 prosent av 1016 ledende politiske skikkelser i Kreml er enten tidligere FSB/KGB eller har tjenestegjort for organer tilknyttet sikkerhetspolitiet. Som Putin selv har sagt, «There is no such thing as a former KGB-man ». Putins maktovertakelse førte til en maktkamp med de mektige oligarkene. Han brukte statsapparatet til å forfølge gjenstridige oligarker, kom seirende ut, og demonstrerte for de gjenværende oligarkene at formuene når som helst kunne fordufte dersom man la seg ut med Putins agenda. Putin nyter derfor naturligvis stor innflytelse over de store russiske bedriftene oligarkene kontrollerer. I dagens Russland er det flytende grenser mellom politisk ledelse, etterretningstjenestene, oligarkene i det private næringslivet (og bankene de kontrollerer), og russisk mafia.

Sammen utgjør de Putins verktøykasse i arbeidet med å fremme sin agenda i Europa og verden.

Hva agendaen nøyaktig er, skal jeg ikke late som jeg har svaret på. Men vi vet hvordan Putin tidligere har operert for å sikre innflytelse: Russlands «spesielle demokrati» preget av valgfusk, utstrakt korrupsjon på høyeste nivå, innskrenket presse - ytrings - og forsamlingsfrihet , manglende rettssikkerhet og likvideringer av politiske motstandere , eksporteres til naboland for å innsette en «sterk mann» - en korrupt og autoritær leder som er lojal til Kreml (og nesten like viktig; fiendtlig innstilt til USA og EU). Gamle triks fra sikkerhetspoliti-håndboka er stadig like effektive, og gjennom desinformasjon («fake news»), utpressing og skjulte sammensvergelser har Putin lyktes i å beholde innflytelsen i en rekke av nabolandene. Situasjonen i Georgia i 2008 og annekteringen av Krim og invasjonen av Ukraina i 2014, tjener som makabre eksempler på den utvidede verktøykassen Putin tar i bruk når påvirkningsoperasjoner mislykkes: Regionens sterkeste militærmakt.

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser

Putin ønsker en slutt på sanksjonene

Sanksjonene USA og EU innførte etter annekteringen av Krim og militærinvasjonen av Ukraina har sendt den russiske økonomien inn i en finanskrise som har vedvart siden 2014, og sanksjonene innskrenker handlefriheten til bedriftene i Putins nettverk. Et viktig eksempel er de enorme russiske oljeforekomster i Arktis, som er svært vanskelige å utvinne uten at sanksjonene løftes. La ingen fortelle deg at dette ikke svir for russerne.

Hvis sanksjonene koster russerne for mye, kan de enkelt løse problemet ved å overholde folkeretten slik at sanksjonene kan løftes. På den annen side vil det å løfte eller lette sanksjonene i dag, innebære en bifallelse av Russlands annektering av Krim og invasjon av Ukraina. Det vil i tilfelle sette en standard som kan bli farlig for andre naboland til Russland, herunder Norge.

Som vist over, har Putin tidligere nøyd seg med å utøve sin innflytelse over øst-europeiske land i Russlands nærområde.

Hackingen av det amerikanske presidentvalget til fordel for Trump ( som har lekt med tanken om å løfte sanksjonene ), den økonomiske støtten til Le Pen ( som åpent argumenterer for å løfte sanksjonene ) og hackingen av hennes motstander Macron i det franske presidentvalget, har vist at Putin er villig til å gå i strupen på USA og Vest-Europeiske demokratier for å fremme sine interesser. Det bør få varsellampene til å blinke også i Norge.

Norge og de økonomiske sanksjonene mot Russland

De økonomiske sanksjonene mot Russland er som kjent begrunnet i to forhold. Det ene er Russlands ulovlige annektering av sitt naboland Ukrainas territorium, Krim. Det andre er Russlands påfølgende hybridkrigføring i Øst-Ukraina. Det er ikke bestridt av andre enn russerne selv at regulære russiske styrker står på ukrainsk territorium og beskytter de ukrainske forsvarerne. Denne klart folkerettsstridige militærinvasjonen har til nå krevd nesten 10.000 menneskeliv.

I gamle dager ville svaret svaret på slike krigshandlinger vært mer krig, i moderne tider tyr man først til det mer siviliserte virkemiddelet økonomiske sanksjoner.

Sanksjonenes formål er å presse Putin til å overholde folkeretten; heldigvis sitter ikke vestlige land stille når Russland invaderer et naboland. Det skal vi i Norge, som selv er et naboland til Russland, være svært glade for. Selvfølgelig skal vi støtte solidarisk opp om sanksjonene; de er i kjernen av vår nasjonale interesse.

Det er trolig at Putin vil ta i bruk de virkemidlene han har til disposisjon for å påvirke alle stater som har gjennomført sanksjonene. Ettersom ingen norske partier tar til orde for å løfte sanksjonene, er derfor en tettere økonomisk samarbeid mellom norsk og russisk næringsliv en viktig mulighet for russerne i å bygge relasjoner som på sikt kan føre til at Norge trekker støtten til sanksjonene. Et konkret eksempel på dette fikk vi i april i år, da styrelederen for Norsk-Russisk Handelskammer gikk ut i Aftenposten og tok til orde for letting av sanksjonene. Man kan bare spekulere i bakgrunnen for et slikt utspill, men motivert av kjærlighet til fedrelandet er det med sikkerhet ikke. Det hele blir heller ikke bedre av at denne styrelederen, Liv Monica Stubholt, kan bli vår neste olje- og energiminister for Senterpartiet.

Stubholts innlegg er et illevarslende signal fra et styre hvor NHO og flere store, norske bedrifter er representert. Innlegget representerer en de facto lobbyering for disse bedriftenes og Russlands interesser, stikk i strid med Norges interesser. Det er derfor på sin plass å spørre om debattinnlegget virkelig reflekterer synet til NHOs medlemsbedrifter og selskaper som Statoil, Telenor og Kværner.

Norske bedrifter rammes selvfølgelig av sanksjonene, men i denne situasjonen er det prisen å betale for Norges trygghet og for å sikre vårt liberale demokrati. Norske selskaper som ikke er villige til å betale denne prisen, bør flytte sine hovedkontorer til Moskva.

Det er i alle nordmenns interesse at Putins røverregime ikke øker sin innflytelse i Norge, og norske bedrifter skal være stolte av å ta samfunnsansvar ved å forholde seg lojalt til sanksjonene og å tåle konsekvensene av dem.

Les også:

Russland vil ha FN-avstemning om Syria-resolusjon

Diplomatiske samtaler mellom USA og Russland i New York

Oljebransjen og diplomatiets tornefulle vei til Russland

Oljebransjen og diplomatiets tornefulle vei til Russland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes
Siste nytt
20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes
Populært