– Bare vent til vi ligger på firmayachten på Bahamas

Fra venstre daglig leder Ole Holtet og til høyre styreleder Jan M. Øverli, professor emeritus fra NTNU. Foto: Anders Horntvedt
Fra venstre daglig leder Ole Holtet og til høyre styreleder Jan M. Øverli, professor emeritus fra NTNU. Foto: Anders Horntvedt

Gründere fra NTNU på Gløshaugen i Trondheim regner med å selge egenutviklede vedpakkemaskiner for 10 millioner kroner i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ambisjonen vår er å bli vedbransjens svar på John Deere. Ja, du ler. Men bare vent til vi ligger på firmayachten på Bahamas, sier Ole Holtet (29), daglig leder og gründer i Vepak, i et intervju med Finansavisen.

Forretningsideen er enkel å forstå: På en god dag greier en skogeier å fylle omtrent 30 sekker fyringsved i timen. Vepak har utviklet en helautomatisk vedpakkemaskin som pakker én vedkubbe i sekundet, eller 150 sekker i timen.

Ifølge Finansavisen har gründerne så langt solgt åtte eksemplarer av maskinen til fem land. I fjor omsatte bedriften for 2,6 millioner. I år regner de med å firedoble omsetningen og gå i null.

Les også: Ny rekord på Oslo lufthavn

Maskinens lille genistrek er å sortere hver enkelt kubbe og vende på dem slik at de passer best mulig sammen i den lille, nette sekken, omtrent som i dataspillet tetris.

– Vi bruker en blanding av datastyring og enkle, mekaniske prinsipper for å orientere vedkubbene i rett retning. Materialet er gitt, men formen er varierende fra kubbe til kubbe. Du har forskjellige lengder, geometri og bark som henger og slenger, sier Holtet til Finansavisen.

Les også: Dopingtatt travtrener henviser til Johaug-saken

– Folk kjøper ikke hele tilhengerlass med ved lenger. De greier seg med en sekk eller to, og derfor vil de ha veden i håndterbare pakninger. Sekker utgjør pr. i dag 5-10 prosent av vedmarkedet i den vestlige verden. Vi ser for oss at andelen vil klatre mot 100 prosent, avslutter Holtet.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden