Kritisk forfall av Nationaltheatret:– En skam midt i nasjonens hjerte
Styret og ledelsen ville ha en større oppgradering. Likevel applauderte de kulturministerens beslutning om 1,9 milliarder til å redde Nationaltheatret.
– Vi er glade for alternativet som nå er valgt. Men dette er første skritt, understreker Anne Enger, Nationaltheatrets styreleder, overfor Dagsavisen.
Regjeringen har bestemt seg for alternativet med oppgradering og rehabilitering for 1.9 milliarder, kunngjorde kulturminister Linda Helleland fredag ettermiddag, under en pressekonferanse på Nationaltheatret.
Før påske ba Nationaltheatrets styreleder Anne Enger om et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland, skriver NTB, for å få en løsning på den akutte situasjonen ved Nationaltheatret. Det ga resultater:
– Vi fattet beslutningen før påske, forteller kulturministeren til Dagsavisen. I møte med Enger fredag før pressekonferansen underrettet Helleland om beslutningen.
– Nationaltheatret har forfalt gjennom mange tiår. En rik kulturnasjon som Norge kan ikke la en av våre flotteste kulturhistoriske bygninger fortsette å forfalle. Nå har regjeringen valgt en løsning som prioriterer å gjøre hovedscenen fullt funksjonell og oppgradert for fremtidens behov for sceneteknologi. Gjennom rehabilitering sikrer vi at en av våre nasjonale scener og hele landets teater blir ivaretatt på en god måte, sier kulturministeren til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Opprusting av Nationaltheatret kan koste 1,9 mrd.
«Forfall i årtier»
«På Nationaltheatret har forfallet hatt fast billett hver eneste dag i årtier. Det som kunne vært en mindre opprustningsjobb for noen år siden, er nå i ferd med å bli et behov for akutt katastrofehjelp for å hindre at hele bygget detter sammen», skrev Dagsavisens kommentator Hege Ulstein tidligere denne uka.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er fem år siden Statsbygg konkluderte med at Nationaltheatret er overmodent for rehabilitering. Prislappen ble da satt til 885 millioner kroner, men siden har det kommet fram at det må langt høyere summer til.
Under kulturminister Thorhild Widvey kom den såkalte konseptvalgutredningen for rehabilitering og ombygging, med en kostnadsramme på opptil 4,5 milliarder kroner. Denne omfattet blant annet to nye biscener og to nye prøvesaler.
Artikkelen fortsetter under annonsenI 2015 bestilte Finansdepartementet og Kulturdepartementet en kvalitetssikring av denne utredningen. Kvalitetssikringen ved Metier og Møreforsking anbefalte en rimeligere løsning berammet til 1,9 milliarder kroner.
Les også: Nationaltheatret i kritisk dårlig stand
Universell utforming
Styret og ledelsen ved Nationaltheatret gikk inn for løsningen til 4,5 milliarder fra den opprinnelige konseptvalgutredningen. Likevel valgte kulturministeren det billigste alternativet fra kvalitetssikringen.
– Vårt alternativ inkluderte teaterutvikling i et 50-årsperspektiv, blant annet med større vekt på universell utforming og publikumsfasiliteter, sier Enger.
– Men det viktigste nå er at en beslutning er tatt, at arbeidet kommer i gang, og at bygningen blir satt i stand, sier Enger.
Det bygningsmessige forfallet ved teatret er nå så alvorlig at deler av fasaden er pakket inn i sponplater og plast for å hindre at deler av muren faller ned og skader forbipasserende.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Synet av Nationaltheatret slik det ser ut nå, med krisesikring på fasaden, er en skam midt i nasjonens hjerte, sier styreleder Anne Enger til Dagsavisen.
Les også: Vil etablere ny Ibsen-scene
– Må prioritere
– Vi må prioritere mellom ulike kulturmål, sier kulturminister Linda Helleland til Dagsavisen, om valget av alternativ et til 1,9 milliarder, framfor styrets foretrukne alternativ til over det dobbelte.
– Men jeg er glad for at styrelederen sier at det alternativet som ble valgt, er det beste man kunne håpe på. Dette har vi jobbet med over lang tid, for å være sikre på å finne den rette løsningen for å ivareta Nationaltheatret, sier Helleland.
Den omfattende oppussingen av Nationaltheatret medfører at hele det ærverdige teaterbygget må stenges.
– To år regner vi med at huset må være stengt, sier Tømta til Dagsavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Da må vi spille alle andre steder enn her i huset. Det gjør at vi kan møte publikum på andre steder og på andre måter.
Tømta regner med start for rehabiliteringsprosessen i 2020, og at Nationaltheatret dermed vil være i ny og bedre stand foran 125-årsjubileet i 2024.
– Vi hadde ønsket oss det andre alternativet. Men det viktigste er at prosjektet for oppgradering av Nationaltheatret nå er i gang, fastslår teatersjefen.
(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)