Meny

Rygge-ansatte reagerer med vantro på Høyre-vedtak om å skrote flypassasjeravgiften

Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Utrolig" og "Noe av det dummeste jeg har hørt" er reaksjonene fra tidligere ansatte på Rygge flyplass etter at Høyre har vedtatt å fjerne flypassasjeravgiften.

Innføringen av den omstridte flypassasjeravgiften i fjor var Ryanairs begrunnelse for å droppe å ha Rygge som base.

Da ble det umulig for flyplassen å fortsette, og i fjor høst ble den nedlagt. I alt rundt tusen personer mistet jobben, halvparten på selve flyplassen, som følge av nedleggelsen.

Når Høyres landsmøte nå har vedtatt å fjerne avgiften, møtes det med vantro både hos tidligere ledelse og tillitsvalgte ved Rygge Sivile Lufthavn (RSL).

- Noe av det dummeste jeg har hørt, sier tidligere tillitsvalgt Iselin Blakkestad for Handel og Kontor på Rygge til Dagbladet.

Hun mener det bare er et spill for galleriet.

– Skadene de har gjort ved å innføre avgifta har allerede skjedd, og kan ikke reverseres, så det vedtaket kunne de vel egentlig ha spart seg for. De skulle ha gjort dette for lenge siden, men gjorde det ikke da, sier Blakkestad.

Også tidligere administrerende direktør Pål Tandberg i RSL er overrasket.

– Dette høres helt utrolig ut. Dette viser at den økonomiske risikoen i Norge er stor, konstaterer han.

Les også:

Norwegian tilbakebetaler flypassasjeravgift til noen kunder

Ingen garanti mot dobbel flypassasjeravgift

LO sier nei til flypassasjeravgift

Flypassasjeravgiften:

* Vedtatt av Stortinget i desember 2015. Ble innført 1. juni 2016.

* Avgiften ilegges alle avganger fra norske lufthavner med en sats på 80 kroner per passasjer, pluss moms, totalt 88 kroner.

* Avgiften var en del av budsjettavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF fra november 2015.

* Den er beregnet å gi 1,6 milliarder kroner i inntekter i inneværende år.

* Avgiften var Ryanairs begrunnelse for å droppe Rygge som base, noe som førte til at den sivile flyplassen ble nedlagt fra 29. oktober i fjor. Ryanair flyr likevel fortsatt fra blant annet Gardermoen og Torp

* Høyres landsmøte sluttet seg fredag til et forslag om å fjerne avgiften og erstatte den med en annen avgift "som har klar miljøeffekt".

Privatøkonomi
Populært