Annethvert bedriftssalg går til utlandet

Sjefsøkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen liker ikke at norske bedrifter selges til utlandet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Sjefsøkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen liker ikke at norske bedrifter selges til utlandet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når norske bedrifter selges kjøper utenlandske interesser rundt halvparten av dem. Utenlandskeide selskaper står for en tredel av omsetningen i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige, Danmark, Storbritannia, USA og Tyskland er landene som kjøper opp flest norske bedrifter, mens Kina er påfallende lite opptatt av å kjøpe norsk. Ifølge Dagens Næringsliv har utenlandske foretak pumpet mer enn normalt mye kapital inn i Norge hittil i år:

– 2017-tallene så lang viser klar økning, og utlendinger har nå brutt 50-prosentsgrensen. Men det er tall for én måned, og det er for tynt til å konkludere, sier partner Harald Hellebust i advokatfirmaet Wiersholm, somfører statistikk over transaksjonene.

Over tid har andelen ligget mellom 40 og 50 prosent.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen er veldig bekymret for at Norge ikke klarer å beholde norsk eierskap i landet.Utenlandske eierinteresser står bak hver fjerde arbeidsplass i Norge og hver tredje krone i omsetning. Flyttes bedriftene ut av Norge kan arbeidsplasser, omsetning og kompetanse forsvinne.

"Faren er at stadig flere av ideene, produktutviklingen og innovasjonsprosessene blir flyttet ut. Da forsvinner de gode jobbene, og hele samfunnet svekkes", skriver hun i en kronikk i avisen torsdag.