Ny giv for handelssamtaler mellom EU og Mexico

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU og Mexico skal sette opp tempoet i samtalene om en ny handelsavtale, parallelt med at USAs ferske president vil reforhandle store internasjonale avtaler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mexicanske regjeringen venter at forhandlingene om å endre den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA, kan begynne i mai. Endringer i avtalen var et gjennomgangstema i valgkampen til Donald Trump. I en uttalelse fra Mexicos regjering heter at myndighetene rådfører seg med privat sektor for å fastsette rammene for revideringen av NAFTA.

Mens mexicanerne stålsetter seg for nye runder med naboen i nord, ser de altså også til den andre siden av Atlanteren. I april og juni skal ledere fra Mexico og EU møtes for å forhandle om en handelsavtale. Også mellom de avtale møtene vil det være samtaler for å få fortgang i prosessen.

– Vi er vitner til en bekymringsfull vekst i isolasjonismen verden rundt. Side ved side, som likeverdige partnere må vi stå støtt for verdensomspennende og åpent samarbeid, sier Mexicos økonomiminister Ildefonso Guajardo og EUs handelskommissær Cecilia Malmström i en felles uttalelse.

Handelen mellom EU og Mexico ble doblet mellom 2005 og 2015. På slutten av perioden var den på 53 milliarder euro i året, noe som tilsvarer drøyt 470 milliarder kroner etter dagens kurs. Den gjeldende handelsavtalen er fra 2000 da de økonomiske forbindelse altså var langt mindre omfattende.