21 toroms OBOS-leiligheter solgt på én kveld

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snittalder på kjøperne: 53 år. – Det er investormarkedet, som enten kjøper til utleie, eller til barn og barnebarn, sier OBOS-sjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små leiligheter er svært ettertraktet i Oslo, og kvadratmeterpriser på godt over 100.000 kroner er ikke lenger helt uvanlig.

Boligbyggelaget OBOS merker godt at etterspørselen etter slike leiligheter er stor.

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj forteller til Dagens Næringsliv at de i januar la ut 21 toromsleiligheter i nyboligprosjektet Lillo gård i Nydalen i Oslo.

– Alle ble revet bort samme kveld. Og snittalderen på kjøperne var 53 år. Det er investormarkedet, som enten kjøper til utleie, eller til barn og barnebarn, sier han til avisa.

Les også: Spår brennhett boligmarked i 2017: – Det har eskalert noe så vanvittig

Betalte 156.000 kroner per kvadratmeter i Oslo

Etterlyser økt boligbygging

For å dempe boligprisveksten i hovedstaden er det innført nye regler for boliglån, hvor man blant annet stiller strengere krav ved lån til kjøp av sekundærbolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OBOS-sjefen mener hovedstadspolitikerne også må prioritere økt boligbygging for å dempe den enorme prisveksten. Det siste året har den gjennomsnittlige prisoppgangen for alle boligtyper i Oslo vært hele 23 prosent.

– Dersom det vedtas at det skal bygges flere små leiligheter kan, det bidra psykologisk til å dempe presset i boligmarkedet. Vet man at det kommer noe, blir det ikke så hast om å skaffe seg noe nå, sier Siraj.

Les også: Megler tror på 200.000 kroner per kvadratmeter

IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

– Spinnville priser

iHus-megler Tanju Uysal fortalte til ABC Nyheter i fjor høst at de begynte å selge små leiligheter med en kvadratmeterpris på godt over 100.000 kroner allerede på forsommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I mai eller juni satte kontoret vårt tre rekorder på en uke. Blant annet solgte vi to leiligheter i samme bygg i Ringnes Park på Grünerløkka, og da begynte vi å nærme oss 120.000 kroner kvadratmeteren. Det var rundt den tiden det begynte å bli spinnville priser, sa Uysal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste til at det var lite utbud i markedet, slik at hver enkelt kjøper har flere å konkurrere med.

Les mer: – Spinnville priser på små leiligheter i Oslo

– Usunnhetstegn

Bedriftsøkonom og bygningsingeniør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, uttalte da at det er naturlig at små leiligheter med god beliggenhet har høyere kvadratmeterpris. Han kalte likevel på at prisutviklingen på slike leiligheter i hovedstaden et usunnhetstegn.

– Kvadratmeterprisen på disse små leilighetene mye høyere over snittet enn den burde være. Dette viser at det er mangel på denne typen leiligheter i det sentrale Oslo. Det bygges for lite i Oslo og spesielt av disse små, sentrale leilighetene, sa Øye til ABC Nyheter.

Han viste til at det ikke først og fremst er førstegangskjøpere, men heller en stor andel investorer som kjøper leilighetene.

– Når prisene er så høye som de er nå, så klarer de ikke å tjene penger på å leie ut disse leilighetene fordi leieprisene ikke har samme utvikling. Så de investorene som kjøper dem, spekulerer i prisvekst, sa Øye og la til at noen tar større sjanser enn de burde.

Les også: Spår 50 prosent prishopp på Oslo-boliger