Meny

USA-produksjon hett tema blant bilprodusenter

Bilprodusenten Fiat Chrysler annonserte søndag at de vil investere en milliard i USA etter at påtroppende president Donald Trump kritiserte flere bilprodusenter for å importere fra Mexico. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produksjon i USA har seilt opp som tema blant bilprodusenter etter at påtroppende president Donald Trump flere ganger har kritisert selskaper som har valgt å investere i Mexico.

Bilmessen i Detroit åpner mandag, og dagen før opplyste Fiat Chrysler at konsernet vil skape 2.000 nye arbeidsplasser i USA. Selskapet vil innen 2020 ha investert 1 milliard dollar – om lag 8,5 milliarder norske kroner – i sine fabrikker i delstatene Ohio og Michigan.

– Fiat Chrysler viser nok en gang at vi vil satse på å styrke vår amerikanske produksjonsbase, heter det i en uttalelse fra bilprodusenten.

Selskapet sier også at det allerede har skapt 25.000 jobber i USA siden 2009.

Kritikk

Trump har brukt Twitter til å kritisere både bilprodusenter og andre selskaper som har lagt produksjonen til Mexico, samt truet med straffetoll. Blant dem han har kritisert for å produsere biler sør for grensen, er Toyota, Ford og General Motors (GM).

General Motors' administrerende direktør Mary Barra sier søndag at selskapet ikke har planer om å endre produksjonen på grunn av press fra Trump. GM importerer kun et mindre antall Chevrolet Cruze fra Mexico til USA. Hele 90 prosent av Cruze-modellene som selges i USA, er også produsert i USA, ifølge Barra.

GM-sjefen sier videre at selskapet har mye til felles med Trumps mål for handelsnæringen og jobbskaping.

– Amerikansk selskap

Volkswagens merkesjef Herbert Diess sa søndag at selskapet ikke frykter Trump, og at Volkswagen ikke vil legge ned sin fabrikk i Puebla i Mexico, der selskapet blant annet produserer Golf-modeller.

Samtidig sier Diess at selskapet framover særlig vil produsere elektriske biler i USA. Selskapet har allerede en større fabrikk i Chattanooga i delstaten Tennessee med flere tusen ansatte.

– Vi begynner virkelig å bli et amerikansk selskap, sier Diess.

Volvo-fabrikk

Også Volvos administrerende direktør Håkan Samuelsson var blant dem som søndag uttalte seg om selskapets planer i USA. Han opplyste at Volvo fra og med 2018 vil produsere modellen S60 ved det som blir Volvos første fabrikk i USA.

– Dette blir ikke en fabrikk for lokal produksjon. Den vil selvfølgelig produsere for USA, men rundt halvparten av produksjonen vil eksporteres, sier Samuelsson.

Volvo-sjefen sier samtidig at avgjørelsen om å åpne en fabrikk i USA ble tatt i 2014 – lenge før Trump ble valgt til USAs president.

Skrinlegger plan

Ford opplyste forrige uke at selskapet har skrinlagt planen om å bygge en ny fabrikk i Mexico og i stedet vil produsere elbiler i USA.

Den planlagte fabrikken hadde en prislapp på nærmere 14 milliarder kroner. Beslutningen om i stedet å utvide fabrikken i Flat Rock i Michigan for å bygge elbiler der, vil skape 700 nye amerikanske arbeidsplasser, opplyste selskapet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært