Tror selskaper vil flytte IT-oppgaver tilbake til Norge

Statoils hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Statoils hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statoils sikkerhetsbrist i India kan bli en vekker for andre norske selskaper som har flyttet IT-oppgaver til lavkostland, mener flere IT-eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror og håper dette blir en vekker for andre selskaper. Jeg håper flere bedrifter tenker seg om før de setter ut vitale tilganger til eksterne, og at selskapene har bedre kontroll på hvem som får tilgang til nøkkelsystemer, sier Per Morten Hoff, tidligere leder for IKT Norge, til NRK.

Onsdag ble det kjent at Statoil har innført en rekke tiltak for å bedre IT-sikkerheten. Bakgrunnen er at et ukjent antall ansatte i det indiske IT-selskapet HCL har kommet bak brannmurene som skal hindre uvedkommende i å ha tilgang til datasystemene til Statoils plattformer og landanlegg.

Trendskifte

– Statoil har gått på en sikkerhetssmell, og det er riktig og klokt å gjøre noe med det. Dette er en innrømmelse om at Statoil ikke har hatt god kontroll på IT-sikkerheten, sier Hoff.

Statoil er imidlertid bare ett av en rekke norske selskaper som de siste årene har outsourcet IT-oppgaver til lavkostland. Statoils sikkerhetssmell kan få andre selskaper til å snu.

– Jeg tror vi ser et trendskifte, at flere vil flytte arbeidsoppgaver hjem igjen. Med økt grad av automatisering er det blitt færre økonomiske fordeler ved å outsource i lavkostland. I tillegg har vi sikkerhetsaspektet hvor mange har dyrekjøpt erfaring, sier næringslivsleder Endre Rangnes, styremedlem i blant annet Tieto og tidligere toppsjef i Evry.

Tomra-smell

Et annet selskap som satset på et indisk IT-selskap, er panteautomatprodusenten Tomra. I rundt to år jobbet det indiske selskapet med utviklingen av et nytt datasystem, men det aller meste gikk galt, fortalte Tomra-direktør Ole Aleksander Mortensen til NRK i mai i år.

– Vi mistet fullstendig kontrollen med oppdraget, alt ble forsinket og dyrere enn vi hadde planlagt, sa Mortensen. Han fortalte blant annet om ansatte som hadde en helt annen holdning til å stille kritiske spørsmål til kunder og sjefer, noe som førte til at de sa ja til forslag de egentlig burde sagt nei til.

Enden på visa ble en kansellert avtale, og hele prosjektet ble flagget hjem til Norge.

30 milliarder

Tidligere i år anslo IKT Norge at utenlandske IT-utviklere får oppdrag fra norske selskaper for rundt 30 milliarder kroner årlig.

Mange innleide konsulenter jobber i Norge, men enda flere jobber i India eller andre land som Ukraina, Bangladesh, Vietnam, Sri Lanka, Polen, Litauen og Hviterussland. Alle er land der lønningene er langt lavere enn i Norge, og hvor norske selskaper derfor ser muligheten for betydelige kostnadsbesparelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden