Boeing lover presidentfly til under 4 milliarder dollar

De legendariske hvite og lyseblå presidentflyene, med «United States of America» skrevet på flykroppen og med det amerikanske flagget på halen, er et mektig symbol på USAs makt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
De legendariske hvite og lyseblå presidentflyene, med «United States of America» skrevet på flykroppen og med det amerikanske flagget på halen, er et mektig symbol på USAs makt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sjefen for flyprodusenten Boeing sier han har lovet påtroppende president Donald Trump at et nytt presidentfly, kjent som Air Force One, vil koste under 4 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i måneden skrev USAs kommende presidenten på Twitter: «Boeing bygger et splitter nytt 747 Air Force One for framtidige presidenter. Men kostnadene er ute av kontroll, over 4 milliarder dollar. Avbestill ordren!». Onsdag var han i møte med Boeing-sjef Dennis Muilenburg i Florida, og etter møtet forteller han at de snakket om å kutte store kostnader.

– Vi har bare så vidt startet. Det er en dans. Men vi kommer til å få ned kostnadene, og vi skal få det gjort på en vakker måte, uttalte han til journalister.

Muilenburg omtaler møtet som «meget produktivt». Han sier Boeing vil få jobben gjort for under de 4 milliarder dollarene – nærmere 35 milliarder kroner – som Trump hevder, men sier ikke hva produsenten anslår det vil koste eller når det vil bli ferdig.

Å bygge om to 747-8 jumbo jet'er til luksuriøse kommandosentraler innen 2024 var beregnet til å koste 3 milliarder dollar, tilsvarende 25 milliarder kroner, da Boeing fikk kontrakt på ordren i fjor. Men de nåværende flyene, to Boeing 747-200, er fra 1990 og begynner å dra på årene. Det har derfor blitt inngått en rekke kontrakter om å bygge nye.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden