Jensen lemper på lånekrav til småbedrifter

Finansminister Siv Jensen (Frp) letter kapitalkravet for små og mellomstore bedrifter som søker lån i norske banker. Her er hun på talerstolen under finansdebatten på Stortinget nylig.
Finansminister Siv Jensen (Frp) letter kapitalkravet for små og mellomstore bedrifter som søker lån i norske banker. Her er hun på talerstolen under finansdebatten på Stortinget nylig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen (Frp) letter kapitalkravet for små og mellomstore bedrifter som søker lån i norske banker. Den såkalte SMB-rabatten har vært etterspurt av finansnæringen i lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye reglene vil tre i kraft når EU-forordningen som omhandler denne rabatten er tatt inn i EØS-avtalen. Når dette skjer, er usikkert.

– Vi gir nå et forhåndsvarsel om dette og er rede til å handle raskt. Men vi er også avhengig av saksbehandlingen på Island, der det som kjent er en litt uavklart politisk situasjon for øyeblikket, sier Jensen til NTB.

Rabatten vil gjøre det mer gunstig for norske banker og finansinstitusjoner å gi lån til små og mellomstore bedrifter (SMB).

Les også: ESA: Norge må endre avgiftsreglene på EØS-kjøretøy

Etterspurt

– Det er bra at regjeringen endelig letter på lånekravene til små og mellomstore bedrifter, noe Venstre har foreslått flere ganger de siste årene, sier partiets nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Også Finans Norge har lenge bedt om at rabatten innføres, senest i sine kommentarer til statsbudsjettet for neste år. I februar ble samme budskap fremmet i et møte med næringsminister Monica Mæland (H) om kapitaltørke i næringslivet.

– Norge har som det eneste landet i Europa ikke ønsket å innføre rabatten. Vi er glade for at finansministeren har revurdert standpunktet. Dette vil gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å få finansiert nødvendige prosjekter, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Les også: Kjappe forbrukslån kan bli forbudt

Har lyttet

Finansminister Siv Jensen sier regjeringen har lyttet til rådene fra Finans Norge.

– Jeg har tett og løpende dialog med finansnæringene og er ikke ukjent med synspunktene til Finans Norge. Jeg synes argumentene de har framført, er gode, sier Jensen.

– Men vi er avhengige av å få dette inn i EØS-avtalen for å få på plass de nye reglene, sier hun.

At Stortinget før sommeren besluttet å knytte seg til EUs finanstilsynsordning, har åpnet for implementeringen av en rekke nye forordninger.

– Dette vil åpne mange dører for små og mellomstore bedrifter, sier Jensen.

Hun understreker at norske myndigheter fremdeles vil stille strenge krav til soliditeten i norske banker, selv om SMB-rabatten nå kommer.

Les også:

Bankene tjente litt mindre på lån

Siv Jensen med krav til kredittkortselskapene

Finanstilsynet: – Vi skal bidra til å bremse utlånsveksten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden