Hauglie: Bedrifter må endre konkurranseklausuler

Anniken Hauglie. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix
Anniken Hauglie. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil få bukt med bruken av klausuler i kontrakter som begrenser ansattes mulighet til å bytte jobb og gå til en konkurrent. Innen utgangen av året må praksis være i tråd med lovverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra årsskiftet blir det forbudt med generelle konkurranseklausuler som gjelder for alle ansatte i en bedrift, skriver Dagens Næringsliv. Dersom ansatte skal ilegges restriksjoner, skal det skje ut fra en individuell vurdering. Karantenen kan være på maks ett år, og den gamle arbeidsgiveren har ansvar for lønn opptil drøyt 700.000 kroner i denne perioden.

Stortinget har vedtatt at generelle klausuler ikke kunne skrives inn i nye kontrakter fra forrige årsskifte. Innen kalenderen viser 2017, gjelder begrensningene også eksisterende kontrakter,.

– Konkurranseklausulene har vært mer omfattende enn det vi har trodd. Kontraktene har også vært brukt feil, sier arbeidsminister Hauglie. På vegne av departementet har et konsulentselskap og et advokatfirma kartlagt bruken av slike klausuler. Blant utvalget på 2.000 bedrifter i privat sektor, fant de ulike klausuler hos 19 prosent, eller nesten en femdel.

– Det er grunn til å tro at det er blitt mer av dette over tid. For mange ansatte kan dette ha fungert som et yrkesforbud over lang tid, sier Hauglie.

Les også:

Hauglie varsler et mer mobilt Nav

Hauglie lover tilbud til unge ledige innen åtte uker

Hauglie vil stanse eksport av trygd til utviste kriminelle

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden