Varsler 906 millioner kroner i gebyr til Telenor

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet varsler at de vil ilegge Telenor et gebyr på 906 millioner kroner for selskapets misbruk av sin dominerende stilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne saken har betydning for alle som bruker mobiltelefon i Norge. Vår foreløpige vurdering er at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

– Det er mange konkurrenter i mobilmarkedet, men i realiteten er det bare to landsdekkende nett: Telenor og Telia. Og om man da legger begrensninger, så kan det ha betydning for den langsiktige utviklingen av konkurransen, utdyper han overfor NTB.

Tredje mobilnett

Norge er et av svært få land i Europa med bare to landsdekkende mobilnett. Fra 2007 bygget Network Norway et tredje mobilnett i Norge sammen med Tele2.

Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering har Telenor misbrukt sin dominerende stilling i perioden 2010– 2014 gjennom to typer handlinger som satte utbyggingen av det tredje mobilnettet i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenors avtalevilkår med Network Norway reduserte lønnsomheten ved den utbyggingen, ifølge Sørgård. I tillegg inngikk Telenor eksklusivavtaler med fire mobiloperatører, og begrenset dermed det tredje mobilnettets muligheter til å skaffe seg kunder.

– Det er ikke avgjørende i saken i hvor stor grad nettet har blitt forhindret, men at Telenor har et særlig ansvar for ikke å svekke konkurransen, sier Sørgard.

Varselet fra Konkurransetilsynet er ikke et endelig vedtak.

Les også: Telenor og Telia krangler om millionregning

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor overrasket

– Varselet gir uttrykk for en foreløpig vurdering fra Konkurransetilsynet, og vi skal nå gjøre en grundig gjennomgang, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

– Telenor er overrasket over varselet ettersom Asker og Bærum tingrett i 2012 tok stilling til samme avtaletype og konkluderte med at dobbeltroamingforbudet var lovlig i henhold til konkurransereglene, uttaler Berit Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Telenor vil ikke varselet få negativ betydning for deres virksomhet i Norge.

Telenor må nå levere sine merknader til varselet innen 1. mars 2017.

Les også:

Mange mister jobben i Telenor

Analytiker tror Telenor dropper India

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.