Meny

Uber kan bli tiltalt i Danmark

Uber har tatt opp konkurransen med den tradisjonelle drosjenæringen, men er mange steder omstridt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Uber-sjåfør i Danmark er dømt til å betale en bot på 6.000 danske kroner for ulovlig taxikjøring, fastslår Østre Landsret. Påtalemyndigheten vurderer å tiltale selve selskapet.

Fredag slo Østre Landsret fast at 28-åringen brøt loven da han hentet passasjerer mot betaling via Uber-appen. Dermed stadfester den danske lagmannsretten en tidligere dom fra tingretten i København.

Under rettssaken forklarte sjåføren at han i løpet av 2015 hadde kjørt 315 turer med en samlet inntekt på rundt 36.500 danske kroner. Han var imidlertid kun tiltalt for to turer i november i fjor og én i februar i år.

Retten slår fast at 28-åringen har kjørt taxi uten å ha yrkesførerbevis og uten at bilen var godkjent som taxi.

Uber er skuffet

– Vi har stor respekt for det danske rettssystemet, men vi er selvfølgelig dypt skuffet over avgjørelsen, skriver Oliver Carra, Ubers nordiske kommunikasjonssjef, i en kommentar.

– Vår oppfatning er at sjåføren kan anke dommen, noe han har rett til. Vi støtter ham i beslutningen, uansett hva han velger å gjøre – og vi støtter generelt sjåfører i Danmark, fortsetter Carra.

Han mener det trengs en endring i reglene for taxier og samkjøring.

Vurderer tiltale mot selskapet

Saken er prinsipielt svært viktig. Seks tilsvarende saker ble avgjort av lagmannsretten i juli, og en lang rekke saker skal nå opp for retten.

Nå vurderer dansk påtalemyndighet muligheten for å ta ut tiltale mot Uber.

– Uber har vært siktet for medvirkning til sjåførens overtredelser. Nå skal vi se om det er grunnlag for å tiltale selskapet. Det tror jeg vi kan. Nå har vi jo landsrettens ord for at Uber-systemet er i strid med den danske taxiloven, sier aktor Rikke Jensen.

Glade taxisjåfører

Leder Søren Nicolaisen i bransjeforeningen Taxiførere i Danmark mener politiet nå bør trappe opp innsatsen mot Uber og selskapets sjåfører.

– Det er godt å få en klar dom. I to år har det blitt omtalt som en gråsone. Nå står det svart på hvitt. Det står i dommen. Uber-kjøring i Danmark er ulovlig, sier Nicolaisen.

Han støttes Jan Villadsen, leder i Transportgruppen i fagforeningen 3F.

– Vi er glade for at domstolene også i andre instans er kommet fram til at dette er ulovlig. Vi hadde nå heller ikke ventet noe annet. Men det er kjedelig at det har tatt to år, sier Villadsen.

I Norge ble en Uber-sjåfør i tingretten frifunnet for pirattaxikjøring, men lagmannsretten har opphevet avgjørelsen – og saken skal tilbake til tingretten. Tre sjåfører for Haxi – en lignende tjeneste – ble i lagmannsretten frifunnet, og Høyesterett har forkastet anken i saken.

Privatøkonomi
Populært