Norske banker rangert i etikkundersøkelse

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er et viktig at forbrukere har et bevisst forhold til bankene.
Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er et viktig at forbrukere har et bevisst forhold til bankene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cultura Bank er den mest etiske og bærekraftige norske banken, ifølge en ny undersøkelse. Flere sparebanker havner på bunnen, men sier undersøkelsen ikke treffer deres virksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet står bak undersøkelsen etisk bankguide, der bankene måles på hele 1.012 kriterier. Med utgangspunkt i offentlig tilgjengelig informasjon ser den blant annet på om bankenes retningslinjer inkluderer tilslutning til internasjonale standarder på områder som korrupsjon, skatt, klima, miljø og rettigheter.

Undersøkelsen er en lik den internasjonale Fair Finance Guide, som ble lansert i Nederland i 2009 og nå finnes i åtte land, skriver FIVH og Forbrukerrådet i en pressemelding.

Verktøy

– Med denne guiden ønsker vi å sette søkelyset på etikknivået i bankene, som forvalter enorme summer på vegne av norske kunder. Norske banker kan ikke plassere penger i virksomhet som bryter med etikk og bærekraft, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier målet med guiden er å gi forbrukerne et verktøy for å kunne sammenligne bankene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Cultura Bank og Storebrand topper undersøkelsen, havner en rekke sparebanker på bunnen. De er kritiske til gjennomføringen og mener undersøkelsen treffer dårlig, skriver Aftenposten.

Les også: – Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!

– Trist

– Det virker for oss som om dette er ment for multinasjonale selskaper, og ikke en norsk sparebank som opererer utelukkende i Norge, og under norsk lov, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i SpareBank 1 Nord-Norge. Hans kollega Thor-Christian Haugland i SpareBank 1 SR-Bank synes det er trist hvis undersøkelsen gir inntrykk av at banken ikke tar samfunnsansvaret alvorlig.

– Det er i så fall et resultat av en målemetode som ikke er tilpasset norske sparebanker. Jeg er nesten fristet til å hevde at en slik undersøkelse er mer villedende enn veiledende, sier han.