Meny

– Nedbemanning er en «perfekt» anledning til å kvitte seg med middelmådige seniorer

– Bedrifter som blir «kjent» for å nedbemanne de yngste, vil stille svakere enn andre som satser mer på ung arbeidskraft, tror Roger Martin. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanadisk professor mener det er kortsiktig og dumt av bedrifter å kvitte seg med unge ansatte når livreima må strammes inn.

– Å la de yngste gå er ikke nødvendigvis den mest kostnadsbesparende løsningen, selv om de unge ofte koster bedriften mindre i sluttvederlag, sier professor Roger Martin i et intervju med Dagens Næringsliv (DN).

Han er instituttleder og tidligere dekan ved businesskolen Rotman School of Management ved Universitetet i Toronto. Hans råd tas imot med åpne armer av store selskaper som Procter & Gamble, Lego og Verizon. Nylig besøkte han Norge der han holdt foredrag for en rekke næringslivsaktører.

Les også:   SSB: Ledighet fortsatt på 4,9 prosent

Til DN forteller professoren at det å si opp den yngre delen av arbeidsstokken, er feil fremgangsmåte både med tanke på bedriftens utvikling og når det kommer til å ansette fremtidig arbeidskraft.

– Arbeidsgivere som dropper de yngste vil i tillegg kunne oppleve å slite med tilgang på ny arbeidskraft når de eldre skal ta fatt på pensjonisttilværelsen. Store deler av yrkesvalget tas basert på hva de har hørt fra andre, mener professoren.

Martin sier samtidig at bedrifter som helt og holdent følger ansiennitetsprinsippet, er både «late og dumme».

– De kommer seg unna med å gjøre det nå, fordi unge arbeidstakere uten lang ansiennitet ikke får store sluttvederlag. Men de glemmer at dette er et «multiperiodespill» og ikke bare et «enkeltperiodespill», forklarer han.

Les også:   Raskest økende arbeidsledighet over 60

Privatøkonomi
Populært