Bensinstasjoner vil selge øl

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

På Skaidi i Finnmark ligger den eneste bensinstasjonen i Norge som selger øl. Virke vil ha slutt på matbutikkenes enerett til ølsalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bransjeorganisasjonen jobber med å styrke rammevilkårene for kiosker og bensinstasjoner, og retten til å selge øl er et viktig grep i dette arbeidet. Nå vil Virke endre alkoholforskriften, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi kan selge øl like ansvarlig som alle andre, slik vi gjør i en rekke land i dag, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i bensinstasjonskjeden Circle K.

Mens en matbutikk fritt kan begynne å selge drivstoff, kan ikke en bensinstasjon fritt bevege seg inn på matbutikkenes enemerker.

– Det var i realiteten et nytt monopol som ble innført da dagligvarebutikkene overtok ølsalget fra kommunale ølmonopol, sier Torstein Schroeder, som er direktør for kiosk, bensin og service (KBS) i Virke.

– Vet at slaget er tapt

Organisasjonen mener bensinstasjonene ikke har mulighet til å innta rollen som nærbutikk når de må droppe en viktig del av sortimentet.

– Når vi ikke kan tilby en one-stopp-shop på samme vilkår som konkurrentene, så vet vi at slaget er tapt, sier Schroeder.

Når bensinstasjonen på Skaidi likevel får selge øl, er det fordi eier Svein Arne Hansen har dokumentert at han selger mer dagligvarer enn bensin.

Les også: Byrådet vil stenge ølsalget i Bergen på julaften

Støtter ikke forslaget

Høyre vil ikke støtte salg av øl på bensinstasjoner, sier partiets helsepolitiske talsperson, Tone W. Trøen, til NTB.

– Norge har lyktes med å ha et klart skille mellom bilkjøring og alkohol, noe som har spart mange liv. Dette vil rokke ved den politikken, sier stortingsrepresentanten.

Trøen legger til at partiets avtale med KrF om hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal fastholdes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden