ESA åpner sak mot Norge om pendlerregler

ESA: Norske arbeidsgivere har krav på seg til å dekke kost og losji for enkelte EØS-arbeidere. Det vil ESA ha slutt på.
ESA: Norske arbeidsgivere har krav på seg til å dekke kost og losji for enkelte EØS-arbeidere. Det vil ESA ha slutt på. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester, skriver Dagens Næringsliv.

«Norske myndigheter har to måneder på å fremme sitt syn, før ESA bestemmer seg for om saken skal tas videre», heter det i en pressemelding fra kontrollorganet. Arbeidsdepartementet ble varslet om saken tirsdag, og statsråd Anniken Hauglie (H) sier de skal gjøre en grundig vurdering av brevet før de svarer ESA.

– Rammer de mest utsatte

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet mener ESA uthuler arbeideres rettigheter i Norge og at det rammer en gruppe som allerede er utsatt for sosial dumping.

– ESA rammer de utenlandske arbeiderne i Norge som er i de mest utsatte posisjoner og er i en svak forhandlingsposisjon. I denne saken har ESA både Fellesforbundet og regjeringen mot seg, sier Krogstad.

NHO gleder seg

NHO deler ESAs syn i saken og er glad for støtten, skriver Klassekampen. Etter at saken gikk til topps i det norske rettssystemet i 2013, tapte NHO. Da klaget de regelverket inn for ESA. Også et polsk firma leverte inn klage.

– Dette er i tråd med den oppfatning vi har hatt helt siden 2008. Derfor er det gledelig at ESA er enig med oss, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden