Eva Joly:– Demokratiet har sviktet

Den norsk-franske politikeren Eva Joly håper islendingene kan vise vei for en ny type demokrati.
Den norsk-franske politikeren Eva Joly håper islendingene kan vise vei for en ny type demokrati. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den korrupsjon og egoisme som ble avslørt av Panama papers-lekkasjene har svekket hele det demokratiske systemet, mener norsk-franske Eva Joly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-politikeren Eva Joly (72), som også står på sisteplass på stortingsvalgslista til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo, håper demokratiet vil endre seg, og at dette kan starte i Island.

– Jeg mener det er på tide at islendingene bytter ut sine fremste tillitsvalgte. Vanlige folk må ta makten og ta hånd om sine egne interesser, for politikerne har sviktet, sier hun i et intervju med den islandske TV-kanalen RUV.

SE HELE INTERVJUET I BUNN AV SAKEN

Hun mener Island har et stort problem etter at det i Panama Papers ble avslørt at hele 600 islendere var omtalt med konti i skatteparadiseet, inkludert stats-, finans- og innenriksministeren.

Samtidig er det ennå ikke er klart hvorfor deres selskaper er konstruert på denne måten.

– Korrupsjon og personlige interesser fremfor samfunnets gjør at det gamle demokratiske systemet ikke lenger fungerer, sier Eva Joly, og viser til bankskandalene i Spania og Storbritannia som eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: DNBs omdømme falt etter Panama Papers

Norskfødte Eva Joly ble i 2002 kåret til Årets europeer, og omtales som en ubestikkelig korrupsjonsjeger etter at hun på 1990-tallet deltok i saken mot Elf Aquitaine.

Hun har også vært tilknyttet ulike norske departement med økonomisk kriminalitet som hovedoppgave. I dag sitter hun i Europaparlamentet for De Grønne.

Makta skjuler sine spor

Denne uka deltok hun på et seminar hos Piratpartiet, som leder meningsmålingene i forkant av neste valg til Alltinget. Joly beskriver Island som et særegent land med få, men høyt utdannede innbyggere som etterstreber et reelt demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Piratene overtar gjerne makta på Island

Joly mener ikke man automatisk skal tro på erklæringene om at de ikke gjør noe ulovlig, og ber om en granskning fordi man ikke setter opp offshore-konti og betaler mellommenn for å skjule sin identitet bare fordi det er lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette skal ha en funksjon, og det må en kunne se nærmere på. For vi vet at det er enkelt å skjule sine spor når en har makt for å få noen fordeler.

– Det har ikke nødvendigvis skjedd noe galt, men hvorfor får ikke folk innsyn i selskapenes bankkonti for å se hvor pengene kommer fra? Jeg synes det er grunn til å være mistenksom. Det vi ser i Island, ser vi også i de fleste demokratiske land - og det er maktmisbruk, sier hun til RUV.

Joly tror det er mulig å endre dette, og at det bare er forretningsfolk og deres advokater som ikke har skjønt det ennå. Hun siterer også Nobelpris-vinner Bob Dylans strofe om at «The times they are a'changing» for å understreke poenget.

– Det vil komme flere lekkasjer, og det vil ikke være flere steder å skjule pengene.

Kritiserer EU-toppene

Joly sier at det er skandale at luxembourgske Jean-Claude Juncker får lede EU-kommisjonen fordi han har blitt knyttet til systemet med bruk av postboksselskaper i sin tid som statsminister i Luxembourg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en ulv i fåreklær, sier hun med referanse til sin egen bok om dette temaet.

Les også: Skattemyndighetene gransker nordmenn omtalt i Panama Papers

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joly trekker også fram at de to tidligere britiske statsministrene Tony Blair og David Cameron også er trukket inn i skatteunndragelser og offshore-selskaper.

EU-politikeren trekker også fram beslutningen om å straffe Apple med en gigantbot på grunn av konkurransevridning, og at man samtidig ba Irland om å granske selskapets skattefordeler.

– Det er viktig at en slik granskning iverksettes i Norge, Frankrike og Island også. Vi ønsker ikke å leve i en verden hvor finansfolk og de multinasjonale selskapene har overtatt demokratiet.

Intervjuet med Joly kan også ses i sin helhet under:

--

15.03.2017: Korrigert feil i oversettelsen