Regjeringen får skattekritikk fra NHO

Finansminister Siv Jensen avviser kritikken fra NHO, kom under et møte i regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet på Statsministerens kontor fredag morgen. Temaet for møtet er statsbudsjettet 2017. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen avviser kritikken fra NHO, kom under et møte i regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet på Statsministerens kontor fredag morgen. Temaet for møtet er statsbudsjettet 2017. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Regjeringen øker skattene for næringslivet i statsbudsjettet, fastslår NHO. Arbeidsgiverorganisasjonen er skuffet over at selskapsskatten ikke kuttes til 23 prosent med en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom noen skulle være av den oppfatning at dette er et budsjett for skattelettelser til næringslivet, la oss slå fast at det er det ikke, sa NHOs Svein Oppegaard under møtet mellom regjeringen og partene i arbeidslivet i det såkalte kontaktutvalget fredag morgen.

– Hvis vi ser på alle endringene, så er det i sum en skatteskjerpelse for næringslivet, sier Oppegaard til NTB.

Han slår fast at finansskatt, økt avgift på mineralolje samt høyere priser på diesel og bensin gir større utgifter for norske bedrifter.

Økte utgifter

NHO etterlyser også et høyere tempo i skattereformen og ber om at satsen på selskapsskatten snarest bør settes ned til 23 prosent og ikke 24 som regjeringen legger opp til.

– Det viktigste for oss er at det skapes flere jobber. Vi mener formuesskatten bør fjernes og hadde forventet at verdsettelsen av arbeidende kapital var blitt redusert til 80 prosent allerede i år, sier Oppegaard. I statsbudsjettet stanset regjeringen på 90 prosent.

Vannkraftbeskatningen og lave kraftpriser gjør situasjonen krevende for energinæringen, advarer Oppegaard, som også er kritisk til regjeringens oppfølging av det grønne skatteskiftet.

– Et CO2-fond for tungtransporten er en bedre løsning. Det vil gi en mer klimavennlig transport, sier han.

Les også: Statsbudsjettet 2017: Dette vil det bety for din lommebok

Sp-støtte

KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen har allerede sagt at han er åpen for å endre innretningen på finansskatten. Den gir skjerpelser på 5 prosent på lønn og overskudd og er ment å korrigere for manglende moms på finansielle tjenester.

– Senterpartiet ønsker en finansskatt, men regjeringen har med sitt forslag funnet den verste løsningen. Slik den nå er lagt opp, vil den bidra til å presse arbeidsplasser ut av Norge. Særlig for sparebankene er dette kritisk. De vil få økte kostnader, og skatten må betales helt uten hensyn til hvor stort overskuddet er, sier Sps Geir Pollestad.

Les også: Siv Jensen: – Oljefesten er over

Avviser kritikk

Finansminister Siv Jensen (Frp) forsvarer både finansskatten og det generelle skattenivået for næringslivet i statsbudsjettet.

– Samlet sett er dette et godt skatteopplegg for næringslivet og husholdningene. Det er ingen grunn til at finansnæringen skal ha en skattefordel på over 8 milliarder kroner, sier Jensen, som også forsvarer at hun går gradvis fram med skatteendringene.

– Da vi la fram skattereformen, varslet vi at den skulle fases inn fram mot 2018. Vi er helt i rute, sier Jensen til NTB.

Les også: Pensjonsøkonom: – Løftebrudd fra regjeringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden