Geografisk ubalanse blant Norges mektigste

Næringsminister Monica Mæland mener maktkartleggingen gjenspeiler andelen innbyggere regionalt i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland mener maktkartleggingen gjenspeiler andelen innbyggere regionalt i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun én av styrelederne i statens 30 største selskaper er bosatt nord for Lillehammer. Ni av de ti største selskapenes styreledere er bosatt i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

15 av de 30 styrelederne i Norges største selskaper er bosatt i Oslo, og kun én er bosatt nord for Lillehammer, skriver Trønder-Avisa.

Trondheims Høyre-topp Yngve Brox sier disse tallene er alarmerende, og at det er helt uakseptabelt.

– Vi må leve med at det sitter mye kompetanse i Oslo og østlandsområdet, men en slik ubalanse er rett og slett ikke til å leve med, sier han.

Kartleggingen tar for seg alle eieroppnevnte styremedlemmer i selskaper hvor staten eier minst halvparten. Ser man på de 177 styremedlemmene i de 30 selskapene er fortsatt kun 20 av dem bosatt i landets fem nordligste fylker.

– Dette har nok dessverre ingenting med dagens regjering å gjøre. Statsapparatet både administrativt og politisk har en tendens til å sitte på kanten av navlen sin og kikke innover, sier Brox.

Næringsminister Monica Mæland mener tallene gjenspeiler andelen innbyggere regionalt i Norge.

– I departementets styrevalgarbeid jobbes det systematisk blant annet med å identifisere potensielle styrekandidater fra hele landet. Dette er et arbeid jeg har vært opptatt av siden jeg tiltrådte som næringsminister, sier hun.