Fare for polstreik fra lørdag morgen

Vinmonopolet er blant virksomhetene som kan rammes av streik. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Vinmonopolet er blant virksomhetene som kan rammes av streik. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fem arbeidstakerorganisasjoner er i mekling med frist ved midnatt natt til lørdag. Blir de ikke enige, kan blant annet Vinmonopolet, Flytoget og en rekke barnehager bli rammet av streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen er 13 ulike virksomheter omfattet av meklingen, som engasjerer fem organisasjoner på arbeidstakersiden. Motparten er Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter.

Spekters mekling med Legeforeningen endte i en streik som fredag ble trappet opp til å gjelde 498 fagorganiserte ved sykehus.

Les også: Fare for storstreik i barnehager og Vinmonopolet

Lønn, arbeidsvilkår og pensjonsspørsmålet var tema for forhandlingene. Ifølge LO Stat vil Spekter fjerne de ansattes forhandlingsrett på pensjon, som 75 prosent av virksomhetene i Spekter har avtalefestet.

– Flere av virksomhetene har ønsket å bli enige om en prosess for å komme over til en annen pensjonsordning. For noen er dette nødvendig for å legge til rette for fortsatt lønnsom og bærekraftig drift, og for noen handler det også om å være best mulig rustet i en konkurransesituasjon, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Les også: Opphørssalg i taxfreebutikken på Rygge

LO-forbundet Handel og Kontor vil med streikeuttaket i Vinmonopolet «tørrlegge Norge», som forhandlingsleder Christopher Beckham uttrykker det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært