Byggeboom blant bønder

Norske bønder ser lyst på framtida og bygger flere kvadratmeter fjøs enn de har gjort på mange år. Mange norske fjøs er bygd på 70-tallet.
Norske bønder ser lyst på framtida og bygger flere kvadratmeter fjøs enn de har gjort på mange år. Mange norske fjøs er bygd på 70-tallet. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Optimisme blant norske bønder er en av årsakene til at byggingen av nye fjøs og driftsbygninger det siste året har økt med 25 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den største byggeaktiviteten på seks år.

– Jeg vil kalle det et resultat av en rødgrønn og blåblå cocktail. Sju av de åtte jordbruksoppgjørene under de rødgrønne var gode. Det beste kom det siste året. De blåblå har løftet taket for en del konsesjoner, blant annet for kylling, og de har flyttet tilskuddene fra små til store, sier Reidar Almås ved Bygdeforskning til Nationen.

Ikke milliardkutt

Dessuten har de tre siste årene dokumentert at landbrukspolitikken til Frp, med milliardkutt i tilskudd, ikke blir gjennomført. Det skaper optimisme. Når det i tillegg er utsikter til lav rente i lang tid, så er det lettere å få økonomi i det, sier Almås til avisen.

Les også: Senterpartiet vil gjøre bønder av flyktninger

668.000 kvadratmeter

Det siste året har bønder over hele landet påbegynt nærmere 668.000 kvadratmeter med nye bygninger til gårdsdrift. I kroner og øre dreier det seg om bygninger og teknisk utstyr for rundt 4,5 milliarder kroner bare det siste året. Det er nesten 1 milliard kroner mer enn året før.

Almås tror veksten i byggeaktiviteten kommer til å fortsette. Han peker på at mange melkefjøs er bygd på 1970-tallet.

Les også:

Grisetall for bønder i Danmark

Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede danske bønder

Danske bønder fra selveiere til å jobbe for pensjonsfond

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært