Flest eldre kjøper ny DAB-radio

Et halvår før FM-nettet slokkes selges det utelukkende DAB-radioer i det norske elektronikkmarkedet. En av fem kjøpte DAB-radio i første halvår viser tall fra Elektronikkbransjen.
Et halvår før FM-nettet slokkes selges det utelukkende DAB-radioer i det norske elektronikkmarkedet. En av fem kjøpte DAB-radio i første halvår viser tall fra Elektronikkbransjen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DAB-salget holder seg stabilt høyt. I første halvår i år har én av fem kjøpt DAB-radio, og salget er høyest blant de eldste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om DAB-radio:

* Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket

Det viser halvårsstatistikken som bransjeforeningen Elektronikkbransjen la fram fredag. En femdel av forbrukerne (19 prosent) sier at de eller deres husstand har kjøpt DAB-radio så langt i år.

– Det har vært et stabilt salg av DAB-radioer, og et veldig høyt tall de siste 3-4 årene. Det er kun DAB-radioer som selges i det norske elektronikkmarkedet i disse dager, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen til NTB.

Flest eldre kjøpere

Statistikken fra Elektronikkbransjen viser at andelen DAB-kjøp stiger med alderen. Mens 11 prosent av de spurte under 30 år sier de har kjøpt DAB Radio i år, er det hele 24 prosent blant forbrukere over 50 år som har gjort det samme.

– Det er ofte de yngste som er først ute med å ta i bruk nyvinninger. I år har det vært mye medieomtale av den kommende FM-slukningen. Det virker som om budskapet har nådd ut. Salgsstatistikkene viser at det ikke er mange nordmenn som sitter uten DAB-radio, sier Ottermo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste Digitalradioundersøkelsen som TNS Gallup gjennomfører hvert kvartal for Digitalradio Norge, antyder at det er 3,15 millioner DAB-apparater og 9,8 millioner FM-apparater i norske husstander. Denne spørreundersøkelsen antyder også at 93 prosent har tilgang til DAB-radio hjemme.

Slukker FM-nettet

I løpet av neste år skal hele landet gå over til digitalradio. Da forsvinner de store radiokanalene fra FM-frekvensene, der det bare blir mulig å høre lokalradio. Slukkingen starter 11. januar i Nordland fylke og skal rulles ut i seks slukkeregioner før den avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er det første landet i Europa som har vedtatt å slukke FM-nettet, og debatten har rast det siste året. Tilhengere og motstandere har stått steilt mot hverandre. På forsommeren viste en spørreundersøkelse at 60 prosent er mot FM-slukkingen, og at bare 16 prosent er for at radiosignalene flyttes over til DAB-nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen utsettelse

Stortingsrepresentanter fra SV og Frp gikk nylig ut i VG med krav om at regjeringen utsetter slukkingen. Dette er uaktuelt, slår statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) fast overfor NTB.

– Hele Stortinget utenom Frp var med på vedtaket om å slukke FM-nettet når en del kriterier var oppfylt. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har slått fast at disse kriteriene er oppfylt, og det er ikke noe som tilsier at vi skal utsette slukkingen, sier han.

Bedre tilbud

Statssekretæren understreker at han har forståelse for at folk opplever usikkerhet både om dekning og bytte av teknologi. Men han viser til at kontrollmålinger bekrefter at dekningsgraden er god nok.

– Jeg har svært stor tiltro til at DAB-nettet vil gi et mye bedre radiotilbud til det norske folk, og at pengene som blir spart på å ikke måtte vedlikeholde FM-nettet, kommer lytterne til gode i form av flere og bedre programmer på radio. Det er kostbart å drive to parallelle nett for radiodistribusjon, og dekningen til DAB-nettet er bedre enn dekningen til NRK P1 i FM, sier Bård Folke Fredriksen

Les også:

Bilekspert forventer DAB-rush hos trege nordmenn

Tre av fem imot slukking av FM-nettet

Regjeringen sladdet DAB-rapport etter brev fra Telenor