500 ansatte i Norpost mister jobben

Norpost gir Posten skylda for den kraftige nedbemanningen.
Norpost gir Posten skylda for den kraftige nedbemanningen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

500 ansatte i post- og reklamedistributøren Norpost har fått varsel om oppsigelse. Norpost skylder på Posten, som avviser anklager om at de ikke følger reglene for postdistribusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill fordi Posten ikke vil dele sonenøkler til postkasser, sier administrerende direktør Hege Stenmarck i Norpost til Dagens Næringsliv.

De ansatte ble orientert om oppsigelsene mandag formiddag. De oppsagte utgjør over halvparten av de 900 ansatte i bedriften som har levd i over 30 år på å distribuere reklame og trykksaker.

Posten reagerer

Konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge reagerer med undring på begrunnelsen for oppsigelsene i Norpost. Hun sier til avisen at sonenøklene er ikke er Postens eiendom og peker på at Norpost i 30 år har distribuert post over 50 gram uten at spørsmål om sonenøkler har vært tema.

– Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet. Posten Norge er betrodd et stort ansvar på vegne av postmottakerne, og vi er avhengig av at alle juridiske, økonomiske og praktiske aspekter er avklart, sier Gjølme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistet monopol

1. januar i år mistet Posten sitt flere hundre år lange monopol på distribusjon av brev og pakker under 50 gram. Norpost ville ta opp konkurransen og har satset tungt på nytt utstyr og ansatte, men har foreløpig ikke fått såkalte sonenøkler til postkasseanlegg fra Posten.

Bransjeorganisasjonen Virke mener det er Samferdselsdepartementet som har skylden. Leder Vibeke Hammer Madsen sier Posten holder på sonenøklene for hele landet fordi det fremdeles ikke er på plass en forskrift som pålegger utlevering.

– Nå har det gått så lang tid at kontrakter har blitt sagt opp. Vi har ventet i det lengste, men nå er Norpost tvunget til å nedbemanne, sier Stenmarck.