NHO vil ha mer norsk kjøtt
NHO Mat og Drikke mener Norge bør øke, ikke kutte, kjøttproduksjonen av hensyn til klimaet.
– Regjeringen bør intensivere arbeidet med å øke den norske storfeproduksjonen ut fra et klimaperspektiv, sier direktør Petter Hans Brubakk i NHO Mat og Drikke til Nationen.
Organisasjonen begrunner sitt argument med at norsk kjøttproduksjon har et relativt lavt klimaavtrykk, sammenlignet med importert kjøtt. Norges fordel skyldes i hovedsak at kjøtt- og melkeproduksjon skjer i kombinasjon og at norske kyr har god helse.
– Næringen arbeider kontinuerlig med tiltak for å redusere klimaavtrykket, sier Brubakk, som mener dette kan bli et konkurransefortrinn for norske produsenter.
Klimaminister Vidar Helgesen (H) og flere forskere har tatt til orde for å kutte produksjonen av rødt kjøtt, fordi storfe- og lammekjøtt har seks ganger høyere utslipp enn blant annet svin. Samtidig vil forbrukerne ha storfekjøtt, så det må importeres kjøtt for å møte etterspørselen.