DNB: Trump fremstår som en uegnet, sneversynt, uopplyst bølle

<p>Donald Trump</p>
Donald Trump Foto: Shawn Thew / EPA

I den siste halvårsrapporten fra DNB er republikanernes presidentkandidat Donald Trump viet et eget kapittel. Her blir Trump omtalt som «uegnet og uvalgbar» og en risiko for verdensøkonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis han gjennomfører alt han har sagt så tror jeg de økonomiske konsekvensene kan bli ganske negative, sier sjeføkonom Knut A. Magnussen i DNB til TV 2.

I rapporten «Økonomiske utsikter» redegjør DNB Markets makroteam utsiktene for verdensøkonomien. Ifølge E24 forventer banken økt vekst i de fremvoksende økonomiene og fortsatt lav vekst i industrilandene.

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Flere globale konflikter

Det som bekymrer Norges største bank mest er Trumps utspill om reforhandling av handelsavtaler og sterkere toll på importvarer.

«Dersom Trump skulle vinne, kan handels- og sikkerhetspolitikken bli lagt om i mer nasjonalistisk retning. Dette kan gi enda mindre handelsvekst enn nå, og flere globale konflikter,» skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i rapporten.

Les også: Nye toner fra Trump

NATO avviser Trump-påstand

Tidligere sikkerhetstopper advarer mot Trump

Trump retter blikket mot økonomien

Negativt for verdensøkonomien

Ifølge DNB kan Trumps politikk føre til økt proteksjonisme, at flere land velger å beskytte bedrifter og næringsliv, etablering av nye tollsatser og nedbygging av handelsavtaler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette vil være negativt for den globale verdensøkonomien, påpeker DNBs sjeføkonom Knut A. Magnussen, som viser til at Clinton vil være å foretrekke for verdensøkonomien.

I rapporten «Økonomiske utsikter» forventes veksten i verdens samlede verdiskapning å avta fremover.

– Verdensøkonomien holder grei marsjfart, men veksten er skjevt fordelt. Vekstøkonomiene vokser nå tre ganger så raskt som industrilandene, skriver Øystein Dørum ifølge dn.no.

Risiko for negative sjokk

I halvårsrapporten får Donald Trump tildelt disse karakteristikkene: «Sneversynt», «uopplyst bølle», «uvalgbar».

Den norske storbanken mener presidentkandidaten representerer en risiko som kan gi verdensøkonomien negative sjokk.

– Det er rett og slett bare fordi vi har fulgt med på hans retorikk og måten han også omtaler den økonomiske politikken på, sier Magnussen til TV 2.

Personvernpolicy