Tre dager etter hun fikk idéen sa Karen opp jobben

Karen Dolva holder roboten AV1. Roboten har mikrofoner, høyttalere og kamera, så syke barn kan være "tilstede" i klasserommet og se, høre og snakke med vennene selv om de ikke er friske nok til å være tilstede fysisk selv. Foto: Privat
Karen Dolva holder roboten AV1. Roboten har mikrofoner, høyttalere og kamera, så syke barn kan være "tilstede" i klasserommet og se, høre og snakke med vennene selv om de ikke er friske nok til å være tilstede fysisk selv. Foto: Privat

Nå er det venteliste for å kjøpe roboten hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik fungerer roboten:

  • AV1 er en robot som har som mål å gjøre livet til langtidssyke barn og unge litt lettere.
  • Med roboten skal barna få muligheten til å delta i sin egen hverdag med venner, familie og skole, på sine egne premisser.
  • Roboten er øynene og ørene til barnet som følger med fra sofakroken, og barnet kan kommunisere via en høyttaler.
  • Det er barnet som kontrollerer når roboten er på, og gjennom en app på mobilen eller nettbrettet kan barnet se klasserommet, høre alt, snakke med vanlig stemme og bestemme hvilken vei roboten ser.

– Foreldrene til langtidssyke barn, og barna selv fortalte om og om igjen at tilknytningen til skole og venner var vanskeligst. Roboten er et resultat av deres ønsker mer enn en idé, forteller Karen Dolva til Kvinneguiden.

Hun er interaksjonsdesigner og en av gründerne bak firmaet No Isolation.

Målet med roboten AV1 er å gjøre det enklere for barn som er syke lenge å være med på skolen. Om du mister to dager i uken i et helt år blir fraværsmengden stor. For mange av disse barna er det snakk om mye mer enn to dager i uken. De norske gründerne mener det må være mulig å møte opp på skolen selv om den fysiske formen ikke alltid tillater det.

– AV1 fungerer som øyne, ører og stemme der den er. Så om du ikke kan dra kan du sende roboten ut i ditt sted. Det er barnet selv som styrer den, og som bruker den til å se hva som skjer og prate med venner, forklarer Karen Dolva.

Les også: Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

Kvinner i tech

No Isolation har en kvinnelig gründer, like mange kvinner som menn ansatt og en kvinnelig ingeniør med på laget. Det gjør det unge selskapet til en sjeldenhet i gründerverdenen.

Interaksjonsdesigner og gründer Karen Dolva med roboten AV1. Foto: Privat
Interaksjonsdesigner og gründer Karen Dolva med roboten AV1. Foto: Privat

Nye tall fra SSB viser at blant Innovasjon Norges kunder er knappe 20 prosent kvinner.

– Vi er i en omstillingsfase og er avhengig av mer innovasjon og kreativitet. Vi må ha med kvinnene, fastslår Pål Thorvik Næss, direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter, til Kvinneguiden.

Det finnes nok av eksempler på de negative konsekvensene ved å overlate produktutvikling til bare ett av kjønnene. For eksempel kunne ikke den aller første stemmegjenkjennelses teknologien kjenne igjen kvinnelig stemmer. Da Apple i fjor lanserte iPhone 6 fikk de kritikk for de helseappen de hadde bygget inn, som målte praktisk talt alt i kroppen fra fettprosent og daglige steg til kalorier og søvn ikke en gang hadde vurdert å måle det 50 prosent av verdens befolkning har til felles hver måned; menstruasjonssyklusen.

Les også: Glem å løpe gjennom flyplassen – snart kan du kjøre på kofferten

Viktig med kjønnsbalanse

Nå har Innovasjon Norge satt seg et mål om å løfte kvinneandelen blant bedriftene de jobber til 40 prosent.

Det gjør de blant annet ved å synliggjøre kvinnene som starter selskaper gjennom kåringer som Årets gründerkvinne eller som ved åpningen av Oslo Innovation Week i fjor hvor alle talerne var kvinner. Og utviklingen ser ut til å gå rett vei. Da

Direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter. Foto: Innovasjon Norge
Direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter. Foto: Innovasjon Norge

Innovasjon Norge skulle kåre «Årets gründerkvinne» i 2009 fikk de 30 forslag. I år kom det inn 130.

For Karen Dolva var det viktig at No Isolation hadde en kvinnelig ingeniør med på laget

– At vi er like mange gutter som jenter er viktig, men det hadde vært trist om alle jentene her jobbet med administrasjon mens guttene jobbet med utvikling. Da tror jeg begge sider taper i lengden, og vi ville ikke fått noe ut av å være et likestilt selskap. Så at vi nå har fått med oss en teknisk jente på laget var viktig fordi vi ikke hadde det fra før. Det var ekstra vanskelig å finne en kvinnelig ingeniør ettersom du må strekke deg litt lenger når du ikke bare kan ringe en du har studert med og be om råd.

Les også: Svensk oppfinnelse kan bli brunsneglens største skrekk

Venteliste til skolestart

Målet til Karen og medgründerne Marius Vabo Andreassen og Matias Doyle er å få de første robotene klare innen skolestart. Teamet jobber nå 18 timers dager for å få det til. Det er nærmere 100 på ventelistene deres, men etter som at robotene bygges en og en, vil det kun være 50 roboter klare til skolestart. Etter det vil de bli sendt ut fortløpende.

– Marius, Matias og jeg snakket i mange år om å bygge kommunikasjonsverktøy for eldre, men i fjor sommer begynte vi å snakke om ensomheten som helhet, og spesielt da for barn. Tre dager senere sa vi opp jobbene våre,

På lang sikt ønsker Karen og de andre i selskapet å bidra til at flere barn går ut av grunnskolen med tilstrekkelig opplæring til å kunne gå videre med studiene eller begynne i jobb. Etterhvert ønsker de å jobbe med eldre, og voksne med ulike handikap og mentale utfordringer. Og nettopp det at No Isolation ønsker å løse et problem kan være nøkkelen til deres suksess.

Les også: Ny oppfinnelse gjør luft om til vann

Suksessfaktorer

– For å bli en vellykket gründer skal du ikke tenke så mye på at du skal bli gründer, men heller fokusere på at du skal løse et problem for mange mennesker, sier forfatter og teknologijournalist Maria Amelie til Kvinneguiden.

Forfatter og tidligere journalist i Teknisk Ukeblad. Foto: Jo Michael
Forfatter og tidligere journalist i Teknisk Ukeblad. Foto: Jo Michael

Maria Amelie jobbet i Teknisk Ukeblad i fire år, nå skriver hun bok om norske teknologigründere og deres beste råd til de som vil starte for seg selv.

– Arbeidserfaring først kan være bra fordi du blir inspirert og ser hvor du kan forberede eller bidra med nye løsninger, og generelt å være nysgjerrig og ønske å forbedre verden.

Les også: Høyteknologisk neseklemme skal gjenerobre natteroen

Tenk stort

Hun er på positiv på vegne av norsk gründermiljø.

– Det er mange spennende norske gründere som har gjort det stort internasjonalt særlig innenfor b2b (business to business). Vi har sterke teknologiklynger, vi har kommet langt på digitaliseringen og har mye å bidra med i verden.

I Norge har det blitt en trend med start ups som vil hjelpe til med å løse samfunnsproblemer.

– Når Innovasjon Norge vurderer selskaper og prosjekter vil vi også ta hensyn til virksomhetens omtanke for miljøet og samfunnet, forteller Pål Thorvik Næss.

– Man kan selvsagt tenke på penger og bli gründer for å bli rik, men mange av gründerene jeg har intervjuet til boka mi sier at det i seg selv ikke kan være motivasjon alene sier Maria Amelie.

– De vil noe mer, og de er drevet av å utgjøre en forskjell for kundene sine. Hvis du vil bli en vekstgrunder og drive med teknologi så kan det være lurt å tenke globalt med en gang.

Les også:

Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

- Jeg har programmert en drone til å fly gjennom et klasserom og levere småkaker

- Studerer du dette nå, kan du jobbe med akkurat det du vil senere

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:10 VM-bytte for Norge: Gigstad Fauske ut, Breistøl inn05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge
Siste nytt
06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:10SportVM-bytte for Norge: Gigstad Fauske ut, Breistøl inn05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06NorgeNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeSesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus