Tre dager etter hun fikk idéen sa Karen opp jobben

Karen Dolva holder roboten AV1. Roboten har mikrofoner, høyttalere og kamera, så syke barn kan være "tilstede" i klasserommet og se, høre og snakke med vennene selv om de ikke er friske nok til å være tilstede fysisk selv. Foto: Privat
Karen Dolva holder roboten AV1. Roboten har mikrofoner, høyttalere og kamera, så syke barn kan være "tilstede" i klasserommet og se, høre og snakke med vennene selv om de ikke er friske nok til å være tilstede fysisk selv. Foto: Privat

Nå er det venteliste for å kjøpe roboten hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik fungerer roboten:

  • AV1 er en robot som har som mål å gjøre livet til langtidssyke barn og unge litt lettere.
  • Med roboten skal barna få muligheten til å delta i sin egen hverdag med venner, familie og skole, på sine egne premisser.
  • Roboten er øynene og ørene til barnet som følger med fra sofakroken, og barnet kan kommunisere via en høyttaler.
  • Det er barnet som kontrollerer når roboten er på, og gjennom en app på mobilen eller nettbrettet kan barnet se klasserommet, høre alt, snakke med vanlig stemme og bestemme hvilken vei roboten ser.

– Foreldrene til langtidssyke barn, og barna selv fortalte om og om igjen at tilknytningen til skole og venner var vanskeligst. Roboten er et resultat av deres ønsker mer enn en idé, forteller Karen Dolva til Kvinneguiden.

Hun er interaksjonsdesigner og en av gründerne bak firmaet No Isolation.

Målet med roboten AV1 er å gjøre det enklere for barn som er syke lenge å være med på skolen. Om du mister to dager i uken i et helt år blir fraværsmengden stor. For mange av disse barna er det snakk om mye mer enn to dager i uken. De norske gründerne mener det må være mulig å møte opp på skolen selv om den fysiske formen ikke alltid tillater det.

– AV1 fungerer som øyne, ører og stemme der den er. Så om du ikke kan dra kan du sende roboten ut i ditt sted. Det er barnet selv som styrer den, og som bruker den til å se hva som skjer og prate med venner, forklarer Karen Dolva.

Les også: Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

Kvinner i tech

No Isolation har en kvinnelig gründer, like mange kvinner som menn ansatt og en kvinnelig ingeniør med på laget. Det gjør det unge selskapet til en sjeldenhet i gründerverdenen.

Interaksjonsdesigner og gründer Karen Dolva med roboten AV1. Foto: Privat
Interaksjonsdesigner og gründer Karen Dolva med roboten AV1. Foto: Privat

Nye tall fra SSB viser at blant Innovasjon Norges kunder er knappe 20 prosent kvinner.

– Vi er i en omstillingsfase og er avhengig av mer innovasjon og kreativitet. Vi må ha med kvinnene, fastslår Pål Thorvik Næss, direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter, til Kvinneguiden.

Det finnes nok av eksempler på de negative konsekvensene ved å overlate produktutvikling til bare ett av kjønnene. For eksempel kunne ikke den aller første stemmegjenkjennelses teknologien kjenne igjen kvinnelig stemmer. Da Apple i fjor lanserte iPhone 6 fikk de kritikk for de helseappen de hadde bygget inn, som målte praktisk talt alt i kroppen fra fettprosent og daglige steg til kalorier og søvn ikke en gang hadde vurdert å måle det 50 prosent av verdens befolkning har til felles hver måned; menstruasjonssyklusen.

Les også: Glem å løpe gjennom flyplassen – snart kan du kjøre på kofferten

Viktig med kjønnsbalanse

Nå har Innovasjon Norge satt seg et mål om å løfte kvinneandelen blant bedriftene de jobber til 40 prosent.

Det gjør de blant annet ved å synliggjøre kvinnene som starter selskaper gjennom kåringer som Årets gründerkvinne eller som ved åpningen av Oslo Innovation Week i fjor hvor alle talerne var kvinner. Og utviklingen ser ut til å gå rett vei. Da

Direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter. Foto: Innovasjon Norge
Direktør for Innovasjon Norges Divisjon for Gründere og Oppstartsbedrifter. Foto: Innovasjon Norge

Innovasjon Norge skulle kåre «Årets gründerkvinne» i 2009 fikk de 30 forslag. I år kom det inn 130.

For Karen Dolva var det viktig at No Isolation hadde en kvinnelig ingeniør med på laget

– At vi er like mange gutter som jenter er viktig, men det hadde vært trist om alle jentene her jobbet med administrasjon mens guttene jobbet med utvikling. Da tror jeg begge sider taper i lengden, og vi ville ikke fått noe ut av å være et likestilt selskap. Så at vi nå har fått med oss en teknisk jente på laget var viktig fordi vi ikke hadde det fra før. Det var ekstra vanskelig å finne en kvinnelig ingeniør ettersom du må strekke deg litt lenger når du ikke bare kan ringe en du har studert med og be om råd.

Les også: Svensk oppfinnelse kan bli brunsneglens største skrekk

Venteliste til skolestart

Målet til Karen og medgründerne Marius Vabo Andreassen og Matias Doyle er å få de første robotene klare innen skolestart. Teamet jobber nå 18 timers dager for å få det til. Det er nærmere 100 på ventelistene deres, men etter som at robotene bygges en og en, vil det kun være 50 roboter klare til skolestart. Etter det vil de bli sendt ut fortløpende.

– Marius, Matias og jeg snakket i mange år om å bygge kommunikasjonsverktøy for eldre, men i fjor sommer begynte vi å snakke om ensomheten som helhet, og spesielt da for barn. Tre dager senere sa vi opp jobbene våre,

På lang sikt ønsker Karen og de andre i selskapet å bidra til at flere barn går ut av grunnskolen med tilstrekkelig opplæring til å kunne gå videre med studiene eller begynne i jobb. Etterhvert ønsker de å jobbe med eldre, og voksne med ulike handikap og mentale utfordringer. Og nettopp det at No Isolation ønsker å løse et problem kan være nøkkelen til deres suksess.

Les også: Ny oppfinnelse gjør luft om til vann

Suksessfaktorer

– For å bli en vellykket gründer skal du ikke tenke så mye på at du skal bli gründer, men heller fokusere på at du skal løse et problem for mange mennesker, sier forfatter og teknologijournalist Maria Amelie til Kvinneguiden.

Forfatter og tidligere journalist i Teknisk Ukeblad. Foto: Jo Michael
Forfatter og tidligere journalist i Teknisk Ukeblad. Foto: Jo Michael

Maria Amelie jobbet i Teknisk Ukeblad i fire år, nå skriver hun bok om norske teknologigründere og deres beste råd til de som vil starte for seg selv.

– Arbeidserfaring først kan være bra fordi du blir inspirert og ser hvor du kan forberede eller bidra med nye løsninger, og generelt å være nysgjerrig og ønske å forbedre verden.

Les også: Høyteknologisk neseklemme skal gjenerobre natteroen

Tenk stort

Hun er på positiv på vegne av norsk gründermiljø.

– Det er mange spennende norske gründere som har gjort det stort internasjonalt særlig innenfor b2b (business to business). Vi har sterke teknologiklynger, vi har kommet langt på digitaliseringen og har mye å bidra med i verden.

I Norge har det blitt en trend med start ups som vil hjelpe til med å løse samfunnsproblemer.

– Når Innovasjon Norge vurderer selskaper og prosjekter vil vi også ta hensyn til virksomhetens omtanke for miljøet og samfunnet, forteller Pål Thorvik Næss.

– Man kan selvsagt tenke på penger og bli gründer for å bli rik, men mange av gründerene jeg har intervjuet til boka mi sier at det i seg selv ikke kan være motivasjon alene sier Maria Amelie.

– De vil noe mer, og de er drevet av å utgjøre en forskjell for kundene sine. Hvis du vil bli en vekstgrunder og drive med teknologi så kan det være lurt å tenke globalt med en gang.

Les også:

Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

- Jeg har programmert en drone til å fly gjennom et klasserom og levere småkaker

- Studerer du dette nå, kan du jobbe med akkurat det du vil senere

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:22 Hagen åpner for at Jensen bør gå av18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad
Siste nytt
18:22PolitikkHagen åpner for at Jensen bør gå av18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus