Nordmenn tjener store penger på rumensk landbruk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har tjent store penger på å investere i oppkjøp av billig landbruksjord i Romania, skriver Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske investeringsselskapet North Bridge eier 40.200 dekar landbruksjord på to ulike steder i Romania. Selskapet begynte å investere i Romania i 2008, og investorer som har vært med fra starten, har hatt en avkastning på 30 prosent, opplyser selskapet til Nationen.

North Bridge er et Kypros-landbruksselskap som eier jord i Romania gjennom flere underselskap. Selskapet dyrker blant annet mais, hvete, bygg og solsikker.

Les også: Utslippskutt i landbruket kan koste flere tusen jobber

I en EU-rapport fra 2015 kom Romania på førsteplass over steder der det foregår såkalt landran, det vil si at store aktører kjøper opp jordområder fra småbønder til en svært lav pris. Nå oppfordrer den rumenske regjeringen landets småbønder til ikke å selge jord til utlendinger.

– Eierskap til jord er blitt et svært betent politisk tema. Industrijordbruket har blitt mer omfattende og mer profesjonelt etter at Romania kom med i EU. Subsidiene er årsaken, sier Tomas Dinu, dekan ved Universitetet for agronomi i Bucuresti, til Nationen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De store har høy produktivitet. Men det har en sosial pris. Det er grundig dokumentert at de stedene der store aktører eier mesteparten av jorda, også er de stedene med der det er mest fattigdom, sier han.

Les mer:

Bondelaget: – Nå ser vi Listhaug-effekten i norsk landbruk

Bygdeprofessor finner opp ny landbrukspolitikk for Norge

Rapport avslører fordeler og ulemper ved økologisk landbruk