Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

NY JOBB: Kine ble arbeidsledig i voksen alder.
NY JOBB: Kine ble arbeidsledig i voksen alder. Foto: Julie Krøvel
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kine var på et historisk bunnivå i eget liv, men tok skrittet fra arbeidsløs, hjemmeværende og skilt til å drive sin egen million-bedrift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelp – hva gjør jeg nå? Våren 2013 satt Kine Haugen hos fastlegen med ansiktet gjemt i hendene, sliten og rådvill. Utsendelsen av 40 jobbsøknader hadde ikke resultert i så mye som ett eneste intervju. Kine følte seg mislykket, utilstrekkelig og usikker. Hva ville hun egentlig her i livet?

I mange år hadde Kine levd et godt beskyttet liv, med trygge rammer som hjemmeværende kone og mamma på Frogner. En tilsynelatende perfekt tilværelse, hvor det var mye av det meste.

Da Kine ble skilt etter ti års ekteskap, var hun ikke forberedt på hvor tøft det skulle bli å komme tilbake til arbeidslivet. Hun kjøpte seg en liten leilighet på Frogner, men var avhengig av å komme ut i jobb for å dekke utgifter til livets opphold. Utdannelsen som interiør- designer hadde hun ikke brukt på mange år. CV-en hadde store hull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det første jeg måtte gjøre var å foreta en slags materiell avvenning, forteller Kine.

– I dag er jeg glad for at jeg vendte ryggen til det jeg en gang trodde var løsningen på alt. Det var kanskje den største gaven jeg har fått i mitt liv. Uten den litt tøffe starten hadde jeg ikke fått i gang motoren. Jeg ble tvunget til å ta fullt ansvar for meg selv.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Puffet i riktig retning

Stories by Kine står det på skiltet over døra til lokalet i Bygdøy allé 56.

– Jeg er så glad for at jeg kom videre. Og jeg er så glad for den jeg er i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kine setter smilende kaffekoppen til munnen. Siden i fjor sommer har hun holdt til i det lune og koselige lokalet
i bydelens paradegate. På knappe 40 kvadratmeter kombinerer hun kontor, showroom og butikk. Businessen går godt, men Kine gikk overhodet ikke rett fra skilsmisse til suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har gått ti år siden det tøffe bruddet med det gamle livet. De første årene etterpå jobbet hun blant annet som interiørjournalist og selvstendig interiør- designer, uten at hun helt fant sin plass, lykken eller forutsigbarheten noen av stedene. Konstant kjente hun seg stresset og trengt opp i et hjørne. Etter et mindre vellykket arbeidsforhold som personlig assistent, befant hun seg igjen på bar bakke, uten jobb og med en følelse av å ha nådd bunnen.

Les også : Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

Frihet til å velge

Den nevnte våren i 2013, foreslo fastlegen en sykmeldings-periode slik at Kine kunne hente krefter. Men det var et spørsmål fra hennes gode venn Bjørn som tvang henne til å tenke gjennom hva hun virkelig ønsket i livet.

– Nå kan du være helt ukritisk, Kine, for på det historiske bunnivået du befinner deg nå, kan du velge fritt hva du vil drive med. Hva har du virkelig lyst til å gjøre? spurte Bjørn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg husker jeg satt der litt sur og mutt, og svarte at jeg godt kunne tenke meg å dra til Italia så ofte som mulig – med gyldig grunn, minnes Kine.

Bjørn skrev «Italia» ned på et ark og fortsatte å stille spørsmål. Kine hadde studert og bodd tre år i Firenze tidlig på 90- tallet. I den perioden lærte hun seg både språket, kulturen og bygde kontaktnett som snart skulle vise seg å få betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva kan du bruke det italienske nettverket og den gode smaken din til, undret Bjørn?

Kine måtte innrømme at hun hadde lekt med tanken på å importere en serie med bager hun hadde lagt merke til under en reise. «Bra. Da går du i gang med det», oppmuntret Bjørn.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Suksess med egen butikk

Og slik fikk Kine det første, viktige puffet i riktig retning. En onsdag i juni 2013, tok hun mot til seg og ringte produsenten i Italia. De fikk umiddelbart en god tone og resten kan vi vel si er historie. Kine fikk importrettighetene til merket i Norge, solgte bilen sin og investerte 100 000 i startkapital for å opprette et AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bagene hun snakker om, fra merket My Style Bags, står på rekke og rad langs den ene veggen i butikken. Designeren Lorenza Bellora fra Milano hadde sett seg lei på merkehysteri og ønsket seg en helt unik og personlig veske.

Resultatet ble en serie vesker og bager som monogrameres til kjøperen i butikk, slik at kunden får sin helt unike variant.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

Siden den spede starten for to år siden, har hun også blitt importør av det australske kjolemerket One Season, som tok Norge med storm fra første levering. Hun har også satt igang sin egen produksjon av kjoler, skjorter, skjerf og morgenkåper under brandet Stories by Kine. Navnet valget hun fordi historier begeistrer henne. Skjortene er blant annet produsert på en gammel skjortefabrikk i Italia, med tonnevis av historie i veggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gjør som Petter Stordalen, anbefaler jobbdoktor Vigid Lamberg

Kvinner hjelper kvinner

Det tobarnsmoren ikke kunne om forretningsdrift fra før (hvilket var ganske mye), har hun lært seg underveis. Kine har blitt god på å spørre folk til råds. Og hun har lært at mange, kanskje særlig kvinner, mer enn gjerne hjelper andre på veien til suksess.

– Foruten en kompetent og framoverlent styreleder, har jeg en fokusgruppe bestående av fem kvinner med helt ulike karrierer. De bistår meg, på frivillig basis. De har tro på at mennesker kan få hverandre opp og fram, og hjelper meg blant annet med å bygge en god strategi for framtiden, sier hun smilende.

Les også: 8 tips til en bedre jobbsøknad

Luksus er ikke et mål

Før hun skal designe nye produkter, stiller hun seg alltid spørsmålet: Hva føler jeg selv mangler i markedet?

– Jeg begynner alltid med meg selv; jeg føler at jeg er så vanlig. Hvis jeg synes noe mangler, gjør garantert andre det også, forklarer hun og forteller om de nye produktene som er på vei. Tidløse basisplagg av god kvalitet er Kines signatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er design en øvelse i å gjøre ting enklest mulig. Når jeg finner noe jeg liker, vil jeg ha mer av det. Jeg vil ha kvalitetsprodukter som varer.

Til tross for at Kine i dag kan skilte med millionomsetning, har hun på ingen måte tatt av, og er opptatt av å sikre god drift i framtiden. Det meste av overskuddet reinvesterer hun i bedriften. For Kine er det ikke et mål å leve i luksus. Målet er å gjøre det godt nok til at hun har det hun trenger. Og livet har lært henne at hun ikke trenger så mye for å ha det godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
MISTET JOBBEN: Kine måtte foreta en materiell avvenning. I ettertid mener hun det er noe av det beste som har hendt henne. Foto: Julie Krøvel
MISTET JOBBEN: Kine måtte foreta en materiell avvenning. I ettertid mener hun det er noe av det beste som har hendt henne. Foto: Julie Krøvel

– Det å ha tid til et plutselig innfall, til å se urørt natur, stillhet, se noe gro – det er luksus for meg. Alt det mange pynter seg med er ofte bare støy for meg, forteller hun ettertenksomt.

Angstens muligheter

Har det vært vanskelig å komme dit hun er i dag? spør mange. Til det vet ikke Kine helt hva hun skal svare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det er vanskelig å få til noe hvis ikke du må. Jeg måtte. Jeg måtte bruke overlevelsesangsten til å drive meg fram. Det ligger faktisk mye verdi og mange muligheter i den angsten. Når man ikke mangler noe, når man ikke noe, kommer man heller ikke helt i kontakt med den følelsen. Sånn har det i alle fall vært for meg, forklarer Kine.

Prosessen har lært henne mye om seg selv. I dag har hun en urokkelig tro på at hun kan få til hva som helst.

– Jeg er trygg på at jeg er på rett hylle. Jeg føler meg fri, jeg kan slå ut armene og vite at jeg bestemmer alt selv. Jeg har et liv som er dimensjonert til meg.

Kines beste råd:

1) Lytt til det du motiveres av:

Har du lyst til å skifte retning i livet, så gjør det. Er du bekymret og kjenner på motstand mot noe, er det kanskje akkurat den retningen du skal gå. Det skjer lite inne i komfortsonen, men en hel masse på utsiden. Hvem vet hva du kanskje går glipp av ved å ikke prøve?!

Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Hva er det verste som kanskje? At det ikke går?

Ja vel, men så legger du erfaringen i sekken og går videre. Det er lettere sagt enn gjort, men det er et godt spørsmål å stille seg selv i mange sammenhenger. Fortvilede situasjoner kan føles mindre håpløse når man setter dem i et slikt perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Har du en idé? Kontakt gründermiljøet der du bor.

I Oslo finnes for eksempel Mesh. I dette gründerkollektivet kan du leie dagskontor og møte andre i tilsvarende fase, som har de samme utfordringene. Ved å oppsøke andre mennesker som er i den samme tankesmia, kan du høste viktige erfaringer, selv om dere kanskje driver med helt ulike ting.

4) Kontakt ulike nettverk.

Kanskje vil du bli overrasket over hvor mange som har lyst til at nettopp du skal lykkes. Det finnes mange nettverk der kvinner hjelper kvinner. Finn fram til slike og gjør det tidlig i prosessen. Er du kvinne, sørg for å få inn mannlige sparringspartnere også. Det kan være nyttig å lære seg å tenke litt mer som en mann, og ikke være så redd for å feile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperten kommenterer:

- Å miste jobben og karrieren, også i godt voksen alder, er en problemstilling som er aktuell i dag, sier Inger Margrethe Svendsen.

Hun er klinisk psykolog og spesialist i ledelse og organisasjon.

- Vi lever i en interessant tid, med et arbeidsliv som
er mer i bevegelse enn tidligere. De færreste har en livslang lojalitet eller kontrakt med arbeidsgiver, og organisasjoner har økt kompetansefokus.

- Forutsatt at du ikke har fått en usaklig eller ulovlig oppsigelse, er innstillingen din til situasjonen og framtiden alfa omega for veien videre, ifølge Svendsen.

- Går man i fella og klandrer alle andre for det som har skjedd, havner man lett inn i en offerrolle der man gir fra seg kontrollen over eget liv. Selvfølgelig kan du være dypt uenig i en oppsigelse, men akseptér situasjonen og fokuser heller på hvordan du kan bruke hendelsen på best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kanskje gir dette rom for å gjøre nye framtids- og karrierevalg som er enda bedre for deg, forklarer Svendsen.

Svendsens beste råd:

1: Legg fra deg skammen.

Handler dette om meg? Er jeg ikke god nok? I en situasjon der man står på bar bakke, er det veldig lett å kjenne på skam. Skamfølelse er ubrukelig. Det hindrer deg i å få tak i din indre kapasitet og kraft til å reorientere deg. Gjør en analyse på årsaken til at du er arbeidsledig, akseptér at noe handler om deg, noe handler om organisasjonen, men vit at du kan ta kontrollen på framtiden. Du bestemmer hvordan den nye situasjonen skal påvirke deg og hvordan du kan bruke den til å bevege deg i en retning som blir god for deg. Vær vennlig innstilt overfor deg selv, fokuser på at dette er en mulighet du kan bruke til ditt eget beste.

2: Alliér deg

Enten du bruker en venninne eller en ansatt i NAV-systemet, så finn noen allierte som kan hjelpe deg å stille de rette spørsmålene og sortere litt. Hva er de kloke stegene videre? Hvor vil du? Ikke bli værende for lenge i en lammet situasjon. Det legger grunnlag for ny lammelse. Vi mennesker trenger strukturer og fellesskap. Det er slik vi skaper egenverd og selvrespekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3: Skaff deg mestringserfaring

Valgene vi gjør handler mye, ubevisst og bevisst, om mestring. Vi gjør mer av det vi mestrer. Derfor er det så viktig å kjenne på denne følelsen. Når du lurer på hvilken retning og hva du egentlig har lyst til å gjøre framover, spør deg selv: Når har jeg det bra? Når er jeg god? Når kjenner jeg at jeg mestrer og er motivert? Når kjenner jeg at jeg glemmer tid og sted? Kanskje det forteller deg noe om hvilken retning du skal velge.

Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no