Kommunene kan få ekstraregning for flyktningers trygdekutt

<p>Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skal spare penger på å stramme inn trygderettighetene til flyktninger og asylsøkere, men noe av innsparingene kan medføre økte utgifter for kommunene. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)</p>
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skal spare penger på å stramme inn trygderettighetene til flyktninger og asylsøkere, men noe av innsparingene kan medføre økte utgifter for kommunene. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Mens staten skal spare milliarder på kutt i flyktningers trygderettigheter, kan kommunene ende opp med høyere utgifter til sosialhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltakene for å kutte trygdeutgiftene til flyktninger – som skal spare mellom 3 og 5,6 milliarder kroner – tar nemlig ikke høyde for eventuelle merkostnader for kommunene, skriver Aftenposten.

Les også: Kraftig nedgang i antall asylsøkere

«Dette anslaget gjelder kun statlig side», bekrefter seniorrådgiver Morten Dagre i Arbeids- og sosialdepartementet i en epost til avisen. Regjeringen foreslår riktignok en ny statlig støtteordning for alderspensjonister og uføre som mister trygderettigheter, og målet er nettopp å hindre at økte utgifter legges på kommunene, men flere andre stønadstyper blir ikke kompensert med en ny ordning. Det kan føre til at flere flyktninger må søke sosialhjelp, som kommer fra kommunenes budsjetter.

Kommuneorganisasjonen KS forutsetter at eventuelle merkostnader som pålegges kommunene, blir kompensert.

Dagre sier det ikke er laget noen samlet oversikt over hvor mye større utgifter kommunene vil få, men sier departementet vil følge situasjonen tett.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus