Hauglie: For tidlig å si om bunnen er nådd

Telemark og Nord-Trøndelag er fylkene som har hatt størst prosentvis nedgang i ledigheten i juni, mens Rogaland og Østfold må notere størst oppgang i samme periode.
Telemark og Nord-Trøndelag er fylkene som har hatt størst prosentvis nedgang i ledigheten i juni, mens Rogaland og Østfold må notere størst oppgang i samme periode. Foto: Lise Åserud / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) gleder seg over fallende arbeidsledighet, men sier det er for tidlig å fastslå om utviklingen fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser lysglimt i horisonten. Det er gledelig at ledigheten faller i 13 fylker og at veksten flater ut i Rogaland. Men behovet er fortsatt stort for å skape flere jobber på kort og lang sikt, sier Hauglie til NTB.

Sesongjusterte tall fra Nav viser at det ble 700 færre arbeidsledige i juni, selv om antallet ledige fortsatt øker i Rogaland. Ledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

– Utviklingen de siste månedene har vært mer positiv enn vi ventet, sier Nav-sjef Sigrun Vågeng.

Bedre enn ventet

At antallet helt ledige minker skyldes ifølge Vågeng først og fremst at flere går på tiltak, men også at antallet nye arbeidssøkere har gått litt ned de siste månedene.

– Det viser hvor viktig det er med gode arbeidsmarkedstiltak, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

– Ledighetstallene er noe bedre enn ventet, skriver Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en markedskommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– To måneder med god oppgang gir nok en indikasjon på at vi kan være i ferd med å se en bedring i norsk økonomi, om enn svært gradvis. Likevel er det for tidlig å slå fast at bunnen er nådd, skriver hun.

DNB regner med at Norges Bank vil sette ned styringsrenten i september, men at dette blir det siste rentekuttet.

Les også: Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste deg dyrt

Ap-kritikk

Trass i bedre tall enn mange ventet på forhånd, er Arbeiderpartiet kritisk til regjeringens innsats.

– Tallene bekrefter dessverre at ledigheten er i ferd med å etablere seg på et rekordhøyt nivå. Vi var bekymret i fjor, da vi så økende ledighet på Sør- og Vestlandet. Siden da har ledigheten økt med 40 prosent i Rogaland. Regjeringen har liten grunn til å være fornøyd med egen innsats, sier Aps Truls Wickholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av juni var 81.000 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 3.700 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,8 prosent i juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Flest i Rogaland

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 96.800 personer, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 8.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

Telemark og Nord-Trøndelag er fylkene som har hatt størst prosentvis nedgang i ledigheten i juni, mens Rogaland og Østfold må notere størst oppgang i samme periode.

Ledigheten er nå høyest i Rogaland, med 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Aust og Vest-Agder, med henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent. Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent av arbeidsstyrken.

Les også: AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Ser lysning

Samme dag som Nav-tallene kom, slår NHOs økonomibarometer fast at det går mot færre oppsigelser og færre permitteringer i olje- og gassnæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andelen bedrifter som opplyser at de vil gå til oppsigelser, er redusert sammenlignet med forrige undersøkelse, ifølge organisasjonen.

Ledigheten rammer i særlig grad ingeniører og IKT-ansatte. Det er nå 2.000 flere helt ledige i denne gruppen enn i juni i fjor, en økning på 35 prosent.

– Selv om olje- og gassnæringen fortsatt sliter, er det stort behov for ingeniører i bygg og anlegg og andre næringer, sier Anniken Hauglie.

Det siste året har ledigheten minket mest for undervisningsyrker og barne- og ungdomsarbeid, med henholdsvis 6 og 4 prosent.

Les også: Ny pensjonsstrid neste år – AFP-ordningen i spill