Fagforeninger raser mot forslag til ny tjenestemannslov

Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) får mye motbør fra fagforeningene for sitt forslag til endringer i tjenestemannsloven -loven som regulerer de statsansattes arbeidsvilkår. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) får mye motbør fra fagforeningene for sitt forslag til endringer i tjenestemannsloven -loven som regulerer de statsansattes arbeidsvilkår. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

LO og Unio er kritiske til regjeringens forslag til ny tjenestemannslov og gir kommunalminister Jan Tore Sanner (H) det glatte lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regjeringen roter det til for seg selv, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Hun beskylder departementet for å ha endret punktene som det partssammensatte utvalget ble enige om.

– Resultatet blir støy og uenigheter som vi godt kunne vært foruten. Vi ønsker nå en dialog med Sanner for å lande en lov som partene kan enes om og som vil stå seg over tid, sier Lied.

– Svekker rettighetene

Fredag, samme dag som høringsfristen til den nye loven for ansatte i staten går ut, omtalte Klassekampen kritikken fra fagbevegelsen. I sin høringsuttalelse skriver LO at departementets forslag «svekker de ansattes rettigheter i betydelig grad», mens Unio mener at «verken arbeidstakerne, forvaltningen eller borgerne er tjent med lovforslaget».

De to hovedorganisasjonene mener endringene vil føre til flere midlertidige ansettelser, svakere stillingsvern for statsansatte og dårligere rettigheter for varslere.

– Det blir lettere for arbeidsgiver å si opp folk. Man legger mye mer makt over til arbeidsgiver og færre rettigheter til ansatte, konkluderer Ellen Dalen, hovedtillitsvalgt for LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved Universitetet i Oslo. NTL er det største fagforbundet for statsansatte.

– Ingen videreføring

Regjeringen mener lovforslaget som ble sendt ut til høring er en videreføring av den enstemmige rapporten fra tjenestemannslovutvalget, der både arbeidsgiversiden og de ansatte var med. LO og Unio avviser dette kontant.

– Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke holder seg til den enstemmige innstillingen, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Unios Ragnhild Lied sier det partssammensatte utvalget hadde funnet fram til et enstemmig kompromissforslag uten dissenser og særmerknader.

– Når regjeringen nå har tuklet dette til, skaper dette unødvendig misnøye og rot, sier Unio-lederen.

At dagens regler for midlertidige ansettelser videreføres, er blant punktene som Lied mener strider mot utvalgets anbefalinger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus