Google går inn i norsk vindkraft

Google har vært karbonnøytrale siden 2007 og har forpliktet seg til å forsyne 100 prosent av sin drift med fornybare energikilder. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Google har vært karbonnøytrale siden 2007 og har forpliktet seg til å forsyne 100 prosent av sin drift med fornybare energikilder. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Google kjøper hele kraftproduksjonen fra Norges største vindpark i Rogaland. – Dette er ekstra gøy når det kommer i en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier olje- og energiministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google skal kjøpe kraft fra den planlagte Tellenes vindpark på Jæren og forsyne selskapets europeiske datasentre med ekstra fornybar energi. Avtalen er inngått med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi, opplyste den amerikanske IT-giganten i en pressemelding torsdag morgen.

Vindparken Tellenes i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017. Den totale kapasiteten blir 160 megawatt, noe som gjør den til størst i Norge. Prosjektet har allerede mottatt alle plangodkjenninger og tillatelser.

Les også: Statkraft skal vurdere vindkraft i Midt-Norge på ny

Politiet ransaker Googles kontorer i Frankrike

350.000 europeere ber Google glemme dem

Tolv års varighet

Avtalen om å kjøpe vindkraftproduksjonen har en varighet på tolv år. Den gir Google anledning til å kjøpe fornybar energi med

opprinnelsesgarantier fra Norge og konsumere tilsvarende mengde kraft andre steder i Europa. Fra før har selskapet 16 avtaler om kjøp av fornybar energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto: Eric Gaillard (Reuters / NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Eric Gaillard (Reuters / NTB scanpix)

– Google har vært karbonnøytrale siden 2007, og vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.

Les også: Googles internett-ballong krasjet under test

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Google-bil krasjet med buss

Glad statsråd

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) jubler over Googles avgjørelse.

– Dette er gøy. Det er ekstra gøy når det kommer i en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier han til NTB.

– Det representerer noe nytt og påkaller betydelig oppmerksomhet, både om dette prosjektet og om Norge som fornybar supermakt i Europa, fortsetter Lien.

Han hadde selv samtaler med Google for noen måneder siden, men vil ikke bekrefte at det var direkte knyttet til nyheten som ble kjent torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper på flere

Olje- og energiministeren håper at det skal bli flere store beslutninger innen fornybar energi å kunngjøre i årets tredje kvartal og taler varmt om vindressursene Norge har.

– Uansett hvem av de store, internasjonale selskapene som kommer til Norge, er det bra. Men det er litt ekstra spesielt med Google. Når de skal ha fornybar kraft, sørger de for å gå inn i prosjekter som kun vil bli bygget med deres støtte. Slik får de økt produksjonen av fornybar kraft basert på kommersielle vilkår. Det bidrar til verdiskapning og arbeidsplasser, og det representerer en ny forretningsmodell, sier Tord Lien.

Vindparken Tellenes ligger i kommunene Lund og Sokndal. Den er kjøpt av et investeringsselskap styrt av kapitalforvalteren BlackRock fra Zephyr og Norsk Vind Energi, heter det i en børsmelding fra Østfold Energi torsdag morgen.