Innfløkt kontraktkabal for Norwegian-fly i sommer

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyselskapet Norwegian har lagt en intrikat femdobbel kontraktkabal over tre land for ett og samme fly for å dekke over pilotmangel i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kort fortalt mangler vi piloter nå i sommerferien slik at vi må leie ekstern kapasitet for at kundene skal komme seg dit de skal. Dessverre har ikke planleggingen hos oss vært god nok, skriver kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, i en epost til Dagens Næringsliv.

Den eksterne kapasiteten leies ved at Norwegian leaser et fly med en såkalt «damplease», en avtale der leieavtalen for flyet inkluderer piloter, i dette tilfellet fra det slovenske selskapet Go2Sky. Norwegian skal bruke sitt eget kabinpersonale.

Go2Sky har leid det aktuelle flyet, som heter «Jacob Ellehammer», fra Norwegian på en såkalt «dry lease», der kun flyet leies ut. Men det stopper ikke der, for «Jacob Ellehammer» er leaset ut til Norwegian fra det irske datterselskapet Drammensfjorden Leasing Ltd., som igjen har leaset flyet fra Sky High XXVIII Leasing Company Ltd., som igjen har leaset flyet fra de faktiske eierne, de to prosjektselskapene Flip No. 93 Ltd. og Flip no. 94 Ltd.

– Vi skulle gjerne sett at selskapet hadde vært mer aktiv med å ansette i eget selskap, sier Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union til avisen.

Personvernpolicy