Kraftig økning i lakseprisen

Prisen på oppdrettslaks er de høyeste siden slutten av 1980-tallet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Prisen på oppdrettslaks er de høyeste siden slutten av 1980-tallet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksportprisen på fersk laks økte med hele 11,7 prosent i uke 23. Laksen koster nå 64,70 kroner per kilo. Samtidig falt mengden som ble eksportert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I uke 23 ble det eksportert 12.500 tonn fersk eller nedkjølt laks, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er 19,1 prosent lavere enn i uka før.

Prisen på oppdrettslaks er de høyeste siden slutten av 1980-tallet, skriver Dagens Næringsliv. Ifølge avisa har flere importører i Tyskland, Italia og i Baltikum begjært oppbud eller sluttet å kjøpe norsk laks.

– Vi merker at flere kjøpere sliter på betalingssiden. Et par store aktører har gått konkurs. For ett år siden inngikk mange kontrakter med kunder da lakseprisen var 40 kroner. Nå er snittprisen nesten 60 kroner. De som må selge til lav pris og kjøpe dyrt, de sliter nå, uttalte daglig leder Ole Kristian Kjellbakk i eksportselskapet Polar Quality nylig.

Årsaken til prisoppgangen er økt etterspørsel og redusert produksjon, blant annet på grunn av store problemer med lakselus og Norge og sykdom i Chile.