Flere reiste med SAS, men resultatet skuffer

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS har flere passasjerer og går med overskudd, men siste kvartalsresultat er halvert. – Dette er to skritt fram og ett tilbake, sier konserndirektør Eivind Roald.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS hadde et resultat før skatt på 127 millioner svenske kroner i de tre månedene fram til april i år, mye svakere enn i samme kvartal i fjor. I de samme månedene i fjor hadde flyselskapet et resultatet på 355 millioner svenske kroner.

Likevel ser konsernsjef Rickard Gustafson lyspunkter.

– Det er gledelig å se at den kommersielle strategien med fokus på dem som reiser ofte gir resultater, og øker tallet på kunder som velger å fly med SAS, sier han i en kommentar til tallene.

Les også: – SAS kan bli del av Lufthansas billigkonsept

Pressede priser

Det er tre ting som i hovedsak gir et svakt resultat, ifølge konsernsjef Gustafson: Sterkere prispress, kostnader til teknisk vedlikehold og negative valutaeffekter.

SAS har avvikende regnskapsår, slik at rapporten for andre kvartal gjelder månedene februar-april i år. Omsetningen var 8,9 milliarder svenske kroner, noe som er en halv milliard lavere enn i samme kvartal i fjor. I perioden fikk selskapet 130.000 nye EuroBonus-medlemmer. SAS planlegger å øke kapasiteten på interkontinentale ruter med 25 prosent i løpet av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enighet i SAS – pilotstreik avverget

Dårlig kvartal

Konserndirektør Eivind Roald omtaler kvartalsresultatet som «to skritt fram og ett tilbake».

– Vi har hatt en bra utvikling over en lengre periode, og så får vi et dårlig kvartal, sier han til NTB.

Når det gjelder det norske markedet, går det generelt bra, og resultatet er litt bedre enn i samme periode i fjor. Men det er forskjell mellom landsdelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en veldig bra utvikling i Nord-Norge, men utfordringer rundt Stavanger og Bergen som har å gjøre med endringene i oljebransjen, forteller Roald.

Les også: SAS beholder bakketjenester selv

Stabilt i sommer

Ifølge kvartalsrapporten er bookingsituasjonen for billetter i sommer stabil. Markedet går i retning av vekst i fritidsreiser, og kundene har en økende prisbevissthet – noe som gir utfordringer for lønnsomheten i bransjen, ifølge flyselskapet. Konsernsjefen trekker fram at SAS nå er det eneste selskapet som flyr mellom Skandinavia og Europa der alle besetningsmedlemmene har skandinaviske arbeidsvilkår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dette som bakgrunn må vi fortsette å endre oss for å sikre konkurranseevnen og et bærekraftig utbytte for våre aksjonærer, sier Rickard Gustafson.

SAS-aksjen omsettes i hovedsak på børsene i Stockholm og København, og begge steder falt den bortimot 9 prosent fredag formiddag. På Oslo Børs, der et mindretall av SAS-handlene finner sted, var nedgangen 6,5 prosent.

Les også: SAS vurderer å flytte ruter på grunn av flyavgiften