Meny

Oljekrise i domstolene

I kjølvannet av oljenedturen har antallet arbeidsrettssaker som har kommet opp for domstolene, økt til et rekordnivå. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av oljenedturen har antallet arbeidsrettssaker som har kommet opp for domstolene, økt til et rekordnivå.

– Den voldsomme økningen i stillingsvernsaker, det er det som kalles arbeidsrettssaker, kommer på toppen av en generell økning. Det sier seg selv at arbeidsbyrden har økt kraftig på grunn av dette, sier sorenskriver Helge Bjørnestad i Stavanger tingrett til Stavanger Aftenblad.

Ifølge DNB Markets er over 36.000 oljejobber kuttet siden oljeprisen begynte å synke. Fra 2014 til 2015 ble antall arbeidsrettssaker i Stavanger nesten tredoblet, fra 50 avgjorte saker 2014 til 141 i fjor, ifølge tall avisen har fått fra Domstolsadministrasjonen.

I Jæren tingrett var det en økning fra 26 til 43 i samme tidsrom. Det var i alt en økning fra 1.051 til 1.345 i alle tingrettene i Norge. I landets lagmannsretter er utviklingen den samme. I 2014 var det 67 slike saker som ble behandlet i lagmannsrettene. Året etter var det 83. Nesten hele veksten har kommet i Gulating lagmannsrett, som er ankeinstans for blant annet Stavanger og Jæren tingrett, 13 i 2014 til 27 i 2015.

Per 23. mai var det avgjort 61 slike saker i Stavanger tingrett, noe som er mer enn det normalt blir gjort på et helt år. I Jæren tingrett var det avgjort 23 slike saker, omtrent like mange som det normalt er gjennom et helt år.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus