Meny

KrF sier nei til regjeringens finansløsning med EU

Kristelig Folkeparti stemmer mot regjeringens forslag om at Norge skal underlegges EUs finanstilsyn. Her finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti stemmer mot regjeringens innstilling om at Finanstilsynet skal kunne overprøves fra Brussel.

– Vi ønsker at regjeringen skal gå tilbake til forhandlingsbordet med EU slik at vi får en reell stemme i vedtak som berører Norge. Derfor går vi ikke for det regjeringen nå har lagt frem, sier finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (KrF), til Dagsavisen.

Komiteen leverer fredag sin innstilling i behandlingen av Norges tilpasning til EUs finanstilsyn.

Les også: Norsk eksport til EU falt med 24 prosent første kvartal i år

Regjeringens støtteparti KrF, samt Senterpartiet og SV, sier nei til regjeringens forslag til løsning med EU, som går ut på at Finanstilsynet skal kunne overprøves av EFTAs overvåkingsorgan ESA i Brussel. Forslaget blir likevel en realitet, for Venstre og Arbeiderpartiet sikrer regjeringen det nødvendige flertallet.

– Det handler om at vi skal ha god tilsynsvirksomhet for å forebygge nye finanskriser, men like viktig om at norsk finansnæring får tilgang til et stort marked i EU, sa europaminister Elisabeth Aspaker (H) til norsk presse i Brussel onsdag.

Saken er så inngripende i norsk suverenitet at Stortinget må stemme over forslaget etter Grunnlovens paragraf 115 om overføring av myndighet til internasjonale organer. Det betyr at det kreves tre firedels flertall for vedtak.

Les også:  NATO og EU prøver seg på ny tilnærming

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus