Meny

Uenigheter i Stortingets kontrollkomite:

Raja: – I verste fall har Kolberg bevisst løyet til oss

Martin Kolberg (Ap) og saksordfører Abid Q. Raja (V) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er sterkt uenige om fremgangsmåten for å fremskaffe dokumentasjon i forbindelse med gjenopptagelsen av Vimpelcom-høringen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abid Raja mener Martin Kolberg driver med skittent spill i behandlingen av Vimpelcom-saken.

Stortingets kontroll- og konstitusjons-komité består av:

 • Martin Kolberg (Ap, leder)
 • Michael Tetzschner (H)
 • Helge Thorheim (Frp)
 • Jette F. Christensen (Ap)
 • Gunvor Eldegard (Ap)
 • Hans Fredrik Grøvan (KrF)
 • Rasmuss Hansson (MDG)
 • Tom E. B. Holthe (Frp)
 • Per Olaf Lundteigen (Sp)
 • Abid Q. Raja (V)
 • Erik Skutle (H)
 • Bård Vegard Solhjell (SV)

Den omstridte høringen i Stortinget om Telenors rolle i Vimpelcom-saken tar en ny vending med indre stridigheter i komiteen, der Martin Kolbergs ledelse må stå imot massiv kritikk. Spesielt hardt ut går Venstres mann i komiteen, Abid Raja:

– I verste fall har han bevisst løyet til oss. I beste fall har han lurt oss , sier Abid Raja til Dagens Næringsliv.

Martin Kolberg avviser kritikken med en kald skulder.

– Skal jeg virkelig forholde meg til dette og nå?, sukker Kolberg til DN, og sier videre at han er uriktig fremstilt, men innrømmer at det har vært uenighet mellom ham selv og Raja.

– Vi mente at det var tilfredsstillende nå å få relevante opplysninger, ikke alle dokumenter. Der har saken stoppet, sier Kolberg til avisen.

Les også: Baksaas og Aaser stiller i Telenor-høring

Bevisene som forsvant

Årsaken til de indre stridighetene i kontrollkomiteen henger sammen med at fredagens høring vil foregå uten det som skulle være det skriftlige «bevismaterialet» i Vimpelcom-saken.

Disse papirene ble sendt tilbake til Næringdepartementet etter den første høringen i saken, men har også tidligere skapt strid på Stortinget, der blant annet Kolbergs partifelle Trond Giske (Ap) gikk på talerstolen og sa at Arbeiderpartiet var imot at sensitiv informasjon burde sendes mellom departementet og Stortinget, og mente at næringsminister Monica Mæland (H) burde ha nektet å oversende papirene.

Avgjørelsen om oversendelse ble likevel gjort, basert på en juridisk vurdering fra konstitusjonell avdeling på Stortinget, ifølge DN.

Dokumentene det refereres til ble dermed «borte» i desember, etter at komiteen først hadde hatt tilgang til dem i over en uke, men uten at komiteens medlemmer rakk å lese dem.

Les også: Baksaas reagerer på Kolbergs «omtrentlighet»

Starter i morgen

Riksadvokaten ba den gang kontrollkomiteen om å utsette høringen av hensyn til etterforskningen, og papirene ble så returnert til Næringsdepartementet, men under forutsetning om at de skulle gjøres tilgjengelige igjen når høringen om saken skulle gjenopptas.

Og den starter altså i morgen, fredag, men uten de omstridte dokumentene.

Martin Kolberg mener det holder med å få relevante opplysninger, og at det ikke er behov for alle dokumentene som det refereres til.

Flertallet blant kontrollkomiteens 12 medlemmer mener nå at Kolberg har trumfet gjennom at det ikke er vesentlig at de får dokumentene tilbake, og Abid Raja reagerer kraftig på fremgangsmåten.

Les også: Vimpelcom-lovbrudd i kontrollkomiteen umiddelbart

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus