Disney stanser seddelpressen

Illustrasjonsfoto: Aly Song / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Aly Song / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Disney-konsernet skal slutte å trykke sine egne penger, noe som har gjort Disneydollaren ekstra ettertraktet blant samlere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Imperiet som er gjennom mange tiår er bygget opp rundt Mikke Mus og Donald Duck og senere investeringer i blant annet fornøyelsesparker og film- og medieselskaper har tidvis vært en enorm pengemaskin – også i bokstavelig forstand. For snart 30 år siden opprettet Disney sin egen valuta, som kunne brukes som betalingsmiddel i Disney-universet. Mikke prydet 1-dollarseddelen, mens Langbein var avbildet på femmeren og Minni på tieren. Og garantisten for det hele var selvfølgelig «sentralbanksjef» Skrue McDuck, hvis signatur var å finne på hver eneste seddel.

Les også: Ukjent Disney-film lå glemt i 87 år

Men nå er det altså slutt for den alternative dollaren, som var låst til den mer utbredte amerikanske varianten. Ingen i selskapet har ønsket å kommentere opplysningen på nettsidene til Disney World i Florida, men markedet har allerede reagert. Samlere tilbyr nå de ettertraktede sedlene på nettauksjoner til svært høye priser.

En av de mest eksklusive sedlene er en jubileumsutgave 50-disneydollar fra Disneylands 50-årsjubileum. Den ligger ute med en foreløpig pris på 3,798 dollar eller rundt 31.600 kroner. Et helark med 54 1-dollarsedler tilbys for den nette sum av 15.000 dollar (125.000 kroner).

Sedlene, som ble introdusert i 1987, har ulike sikkerhetsfunksjoner for å hindre forfalskning, og hver seddel har et unikt serienummer.

– Disneydollaren mislyktes fordi den var låst til amerikanske dollar. En flytende kurs på valutamarkedet kunne reddet den, mener en spøkefull Twitter-bruker , mens en annen påpeker at Disneydollar er mer verdt enn mange ekte valutaer, «som irakiske dinarer».

Les også: Disneyland tar mer betalt fra tyske kunder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus